Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersnieuwsGGD panelonderzoek: meeste Brabanders blij met buren

GGD panelonderzoek: meeste Brabanders blij met buren

Afgelopen zaterdag, 23 september, was het burendag, een dag om elkaar te ontmoeten en samen iets leuks te doen. Maar hoe denken Brabanders eigenlijk over het contact met hun buren? Spreken zij elkaar regelmatig? Is de buurt gezellig? Kennen ze burendag? Wij vroegen het de panelleden van de gezondheidspanels van GGD Brabant-Zuidoost en GGD Hart voor Brabant. Het algemene beeld: Brabanders zien en spreken elkaar op straat. Zo’n 80% is tevreden over de contacten in de buurt.

Rapportcijfer buurtcontacten ruim voldoende

De 7900 deelnemers aan het panelonderzoek beoordelen hun contacten in de buurt gemiddeld met een 7,7. De meesten (85%) vinden dat zij voldoende contact met buurtgenoten hebben. Ontmoetingen vinden vooral plaats op straat, waar met buurtgenoten zowel algemene als persoonlijke zaken worden besproken. In veel buurten organiseren bewoners weleens buurtactiviteiten. Tachtig procent van de deelnemers doet daar weleens aan mee. Een borrel, BBQ of feestje zijn het meest in trek.

Brabanders helpen elkaar

Panelleden zijn niet te beroerd om hun buren te helpen. Ze lenen gereedschap uit of zorgen voor een kopje melk of suiker als die bij het boodschappen doen vergeten zijn. Ook op burendag steken mensen hun handen uit de mouwen voor buren of ze organiseren samen iets leuks voor de buurt. Bij veel panelleden (63%) is de landelijke burendag bekend. Twaalf procent gaf aan dat hun buurt gaat meedoen, 35% wist het nog niet.