Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersnieuwsSamen zetten we stappen naar een gezondere regio

Samen zetten we stappen naar een gezondere regio

Eind november vorig jaar hebben ruim 70 organisaties, waaronder GGD Brabant-Zuidoost, het Regioakkoord Gezondheidsbevordering en Preventie ondertekend, waarin we met elkaar hebben afgesproken dat we een beweging op gang brengen, die ervoor moet zorgen dat in 2030 alle inwoners van de Brainport-regio tenminste 3 extra jaren leven in goede ervaren gezondheid. En waarin de gezondheidsverschillen met 20% afnemen.  We noemen deze beweging DE STAP naar gezonder. Vanuit het regioakkoord wordt extra aandacht besteed aan het leren van en inspireren met goede voorbeelden door deze zichtbaar te maken. Je vindt de eerste mooie ‘stappen naar gezonder’ op het platform www.destapnaargezonder.nl.  

Samen voor een gezonde leefstijl in een gezonde omgeving

De kracht in de regio ligt bij het samen werken aan een gezonde leefstijl in een gezonde leefomgeving. Wij doen dat onder andere door goed te monitoren hoe het ervoor staat op het gebied van gezondheid bij de inwoners in onze regio, te onderzoeken waar lokaal de grootste behoefte ligt, dit in kaart te brengen en hierover gericht advies uit te brengen. Er is veel energie en er zijn talrijke initiatieven op het gebied van gezondheid, vitaliteit en preventie van gemeenten, wijken, scholen, ondernemers, verenigingen, bedrijven en inwoners. Daarom is het belangrijk dat we van elkaar kunnen leren, ervaringen delen en elkaar kunnen inspireren en stimuleren.

Eerste mooie stappen gezet

Vanuit preventie en gezondheidsbevordering zetten we al mooie stappen. Op www.destapnaargezonder.nl zie je al wat mooie voorbeelden en innovatieve projecten die je kunnen inspireren, zoals de stap van gezondheidsmakelaar Elke Breugelmans. Zij was formateur voor het lokaal preventieakkoord ‘Samen Gezond in Laarbeek’ van de gemeente Laarbeek. Daarbij slaan lokale partijen de handen ineen op de thema’s mentale gezondheid en eenzaamheid, gezond gewicht, gezonde leefomgeving en roken, alcohol en andere drugs. Benieuwd naar hoe zij dit heeft aangepakt en welke leerpunten zij heeft opgedaan? Lees dan hier de volledige praktijkcase.

Sluit ook aan bij de beweging!

Samen zorgen we voor een positieve beweging in Zuidoost-Brabant, opdat de inwoner kan rekenen op een langer leven in goed ervaren gezondheid. Veel gemeenten, zorginstellingen, ondernemers, sportorganisaties, onderwijsinstellingen en inwoners bundelen inmiddels de krachten om dat te realiseren. Wanneer sluit jij of jouw gemeente aan?