Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersOnderzoekGezonde leefomgevingStart Gezondheidsmonitor jongvolwassenen: Hoe zit jij in je vel?

Start Gezondheidsmonitor jongvolwassenen: Hoe zit jij in je vel?

Landelijk onderzoek GGD’en naar gezondheid, welzijn en leefstijl jongvolwassenen

Op maandag 8 april is de gezondheidsmonitor jongvolwassenen van start gegaan. Met een online vragenlijst brengen alle GGD’en de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlandse jongeren van 16 tot en met 25 jaar in kaart. We doen dit onderzoek samen met het RIVM. Door de vragenlijst in te vullen help je mee bij de ontwikkeling van beleid om de gezondheid van jongvolwassenen te verbeteren.

Hoe doe je mee?

Van 8 april tot en met 7 juli 2024 kunnen jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) door heel Nederland de online vragenlijst invullen via www.jongerenmonitor.nl. In de vragenlijst komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals lichamelijke en mentale gezondheid, leefstijl, middelengebruik en eenzaamheid. Invullen kost ongeveer 10 minuten. Je maakt dan kans op een cadeaubon van €25 of €400.

Waarom is meedoen belangrijk?

Door jouw mening te geven kunnen gemeenten in onze regio beter gezondheidsbeleid maken en gerichter actie ondernemen om de gezondheid van de jongvolwassenen te verbeteren. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk jongvolwassenen meedoen aan het onderzoek. Meedoen aan het onderzoek is vrijwillig. De antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt.

De resultaten

De resultaten van dit onderzoek zijn begin 2025 beschikbaar. Het onderzoek wordt dit jaar voor de tweede keer uitgevoerd. De eerste keer was in 2022. De resultaten van dat onderzoek voor onze regio zijn in maart 2023 gepubliceerd. Daar kwam onder andere uit dat meer dan de helft van de jongvolwassenen psychische klachten ervaart en een kwart zich sterk eenzaam voelt. Ook was de impact van de coronaperiode bij een deel van de jongvolwassenen nog erg voelbaar. Dit nieuwe onderzoek geeft inzicht hoe veerkrachting de jongvolwassenen zijn en hoe het nu met ze gaat.

Vragen en informatie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met team onderzoek via onderzoek@ggdbzo.nl.
Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen, actievoorwaarden en de privacyverklaring