Overslaan en naar de inhoud gaan
Inwonersvaccin op maatVaccinatie tegen gordelroos verkrijgbaar bij GGD Brabant-Zuidoost

Gordelroos. Je wilt het liever niet krijgen. Laat je vaccineren!

Eén op de vier mensen krijgt in zijn leven gordelroos. Een hele vervelende, jeukende en pijnlijke huiduitslag. Mensen die ouder zijn dan 60 of mensen die minder weerstand hebben lopen vooral risico om gordelroos te krijgen. Je kunt jezelf beschermen door een vaccinatie tegen gordelroos.

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes die wordt veroorzaakt door het opnieuw actief worden van het waterpokkenvirus.
Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Soms kan gordelroos ernstige complicaties geven (bijv. ontsteking van de aangezichtszenuw). Nadat de symptomen zijn verdwenen, kan iemand last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek.

Gordelroos is besmettelijk

Iemand kan gordelroos krijgen als hij eerder waterpokken heeft gehad. Dan blijft er altijd wat van het virus in het lichaam achter. Als de afweer minder is, kan het virus weer actief worden. Dan kan iemand gordelroos krijgen. Bij gordelroos zit het virus alleen in het vocht van de blaasjes. Het vocht uit de blaasjes is 1 tot 2 weken besmettelijk. De korstjes zijn niet meer besmettelijk.

Bescherm je tegen gordelroos

Mensen die ouder zijn dan 60 of mensen die minder weerstand hebben lopen vooral risico om gordelroos te krijgen. Gordelroos is besmettelijk. Je kunt jezelf beschermen door een vaccinatie tegen gordelroos. GGD Brabant-Zuidoost biedt deze vaccinatie tegen betaling aan. Je kunt hiervoor terecht op onze locatie de Callenburgh in Helmond.

Wist je dat…

  • 1 op de 4 personen gordelroos krijgt in zijn leven
  • Een verlaagde weerstand door ziekte en/of medicatie een verhoogd risico geeft op het krijgen van gordelroos
  • 88.000 mensen jaarlijks de huisarts bezoeken vanwege gordelroos
  • 5-30% van de personen langdurig pijnklachten (zenuwpijn) houdt op de plek waar gordelroos optrad
  • Je ooit waterpokken moet hebben doorgemaakt om gordelroos te kunnen krijgen
  • Ongeveer 95% van de volwassenen in Nederland als kind waterpokken heeft doorgemaakt
  • Op 85 jarige leeftijd ongeveer 1 op de 2 mensen gordelroos heeft doorgemaakt.

Maak een afspraak voor informatie over jouw vaccinatie tegen gordelroos

De verpleegkundige bespreekt met jou of jij hiervoor in aanmerking komt. Zo ja, dan maakt de verpleegkundige een afspraak voor het toedienen van de vaccinatie op onze locatie in Helmond.
Bel voor een afspraak 088 0031 500.