Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersInfectieziektenWeek van de Teek: de teken zijn weer terug!

Week van de Teek: de teken zijn weer terug!

Van april  tot en met oktober zijn teken weer actief. Teken kunnen ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en tekenencefalitis. In de natuur en met het mooie weer is de kans groter om door een teek te worden gebeten. Ben je in groen geweest? Controleer jezelf en verwijder de teek meteen.

Heb jij de de app Tekenbeet al ontdekt?

De app is gratis te downloaden en bevat informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Je kunt zelf een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren of een herinnering ontvangen voor het controleren van de plek waar je gebeten bent. Op Tekenradar.nl kun je zien hoe actief teken zijn in het gebied waar jij de wandeling gaat maken. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Wil je altijd op de hoogte zijn van de tekenactiviteit? Dan kun je zelfs een alarm instellen.

Haak teken snel weg

Teken kunnen zich overal vastbijten, maar vooral in liezen, knieholtes, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Controleer daarom elkaar en ook of er teken op je kleding of het picknickkleed zitten. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziektes overdraagt. Haal ze dus snel weg.

Wil je meer weten?