Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalGemeentenDementie vriendelijke gemeente
Publicatiedatum: 03-06-2021 om 08:16 uur
Laatste update: 31-08-2021 om 10:16 uur

Dementievriendelijke gemeente

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners en organisaties in jouw gemeente dagelijks te maken krijgen met dementie. Steeds meer gemeenten in Brabant zijn actief als dementievriendelijke gemeente. Wil je meer weten over de mogelijkheden van het programma dementievriendelijk in jouw gemeente? Je kunt er met ons over sparren.

Dementie in Brabant

De provincie Noord-Brabant is in Nederland koploper in vergrijzing. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie van 34.000 toeneemt tot 61.000 in 2030. De urgentie om aan de slag te gaan met dementievriendelijke gemeenten of gemeenschappen groeit dus letterlijk met de dag.  Noord-Brabant startte in 2012 met het programma Dementievriendelijke Gemeenschap. In de jaren die volgden werden steeds meer Brabantse gemeenten actief. Inmiddels doen al meer dan 60 Brabantse gemeenten mee. 

Dementievriendelijke Gemeente

In een Dementievriendelijke Gemeente ofwel Gemeenschap (DVG) is aandacht voor de situatie van mensen met dementie én hun mantelzorgers. Een dementievriendelijke gemeente werkt actief samen met partijen zoals de regionale afdeling van Alzheimer Nederland. Maar ook met lokale organisaties zoals de GGD, welzijnsorganisaties, zorginstellingen, huisartsenpraktijken, buurtsportcoaches, cultuuraanbieders, ondernemers, verenigingen, vrijwilligersorganisaties en inwoners. 

Tien doelstellingen

In tien doelstellingen is geformuleerd waar een dementievriendelijke gemeenschap naar streeft. Zoals kennis vergroten, ontmoetingen organiseren tussen mensen met en zonder dementie, taboes doorbreken en bereiken dat mensen veilig thuis kunnen blijven wonen. Zo werken we aan een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de Dementievriendelijk gemeente zie: www.dementievriendelijk.nl