Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalInspiratie & tips
Publicatiedatum: 01-09-2021 om 01:23 uur
Laatste update: 12-10-2023 om 12:53 uur

Inspiratie & tips

Op verschillende manieren kan op school aandacht worden besteed aan seksuele- en genderdiversiteit. Op deze pagina kun je inspiratie opdoen en vind je verschillende tips en lesmateriaal.

Voorlichtingslessen

Een mentor- of biologieles kan een mooi moment zijn om seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar te maken. Maar het thema past ook binnen het vak maatschappijleer of burgerschap. Om als docent een les over seksuele- en genderdiversiteit vorm te geven is een lesbrief van Lang Leve de Liefde beschikbaar of kijk eens naar de lessenreeks ‘Ik ben van mij!’. Ook het aanbieden van gastlessen is een mooie manier om het thema te bespreken. Het COC Eindhoven verzorgt voorlichtingslessen op zowel basisscholen als middelbare scholen. Het Huis onder de Regenboog biedt workshops en lezingen aan met als thema inclusiviteit.

Theatervoorstelling

Interactief theater is een goede manier om met een groep leerlingen het thema seksuele- en genderdiversiteit te bespreken. Er bestaat een breed aanbod aan theatergezelschappen die een aanbod hebben op dit terrein. Er zijn voorstellingen beschikbaar voor docenten, als ook voor leerlingen. Bijvoorbeeld de voorstelling ‘Ben jij er klaar voor!?’ van Helder Theater of de voorstelling ‘HannaH’ van Theater AanZ.

Besteed op school aandacht aan Coming-Outdag en Paarse Vrijdag

Ieder jaar op 11 oktober is het Coming-Outdag. Op deze dag worden LHBTIQ+ mensen extra gesteund bij het uit de kast komen. Om te laten zien dat LHBTIQ+ mensen vrij zijn zoals ze zijn, hijsen scholen, bedrijven en gemeenten op deze dag de regenboogvlag. Daarnaast biedt deze dag een mooie gelegenheid om op school aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit. Dit geldt ook voor Paarse Vrijdag. Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een GSA-actiedag waarop de hele school hun steun voor LHBTIQ+ mensen kan laten zien door paars te dragen.

Lekker Boeiend!

In 2020 heeft GGD Brabant-Zuidoost in het kader van dit project de campagne Lekker Boeiend! gelanceerd. De posters en online materialen die bij deze campagne horen, kunnen gebruikt worden om met leerlingen in gesprek te gaan over seksuele- genderdiversiteit.

Meer informatie over educatie met betrekking tot seksuele- en genderdiversiteit vind je in de routekaart BO en routekaart VO.