Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalInspiratie & tips
Publicatiedatum: 01-09-2021 om 01:23 uur
Laatste update: 03-11-2022 om 10:32 uur

Inspiratie & tips

Op verschillende manieren kan op school aandacht worden besteed aan seksuele diversiteit. Op deze pagina kun je inspiratie opdoen en vind je verschillende tips en lesmateriaal.

Voorlichtingslessen

Een mentor- of biologieles kan een mooi moment zijn om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken. Maar het thema past ook binnen het vak maatschappijleer of burgerschap. Om als docent een les over seksuele diversiteit vorm te geven is een lesbrief van Lang Leve de Liefde beschikbaar of kijk eens naar de lessenreeks ‘Ik ben van mij!’. Ook het aanbieden van gastlessen is een mooie manier om het thema te bespreken. Het COC Eindhoven verzorgt voorlichtingslessen op zowel basisscholen als middelbare scholen. Neem voor meer informatie een kijkje op de website van het COC. Klik hier voor meer lesmaterialen.

Theatervoorstelling

Interactief theater is een goede manier om met een groep leerlingen het thema seksuele diversiteit te bespreken. Er bestaat een breed aanbod aan theatergezelschappen die een aanbod hebben op dit terrein. Er zijn voorstellingen beschikbaar voor docenten, als ook voor leerlingen. Bijvoorbeeld de voorstelling ‘Ben jij er klaar voor!?’ van Helder Theater, de voorstelling ‘LEEF!’ van Theater AanZ of de voorstelling ‘Let’s talk about…’ van Mind Mix.

Besteed op school aandacht aan Coming-Outdag en Paarse Vrijdag

Ieder jaar op 11 oktober is het Coming-Outdag. Op deze dag worden LHBT’ers extra gesteund bij het uit de kast komen. Om te laten zien dat LHBT’ers vrij zijn zoals ze zijn, hijsen scholen, bedrijven en gemeenten op deze dag de regenboogvlag. Daarnaast biedt deze dag een mooie gelegenheid om op school aandacht te besteden aan seksuele diversiteit. Dit geldt ook voor Paarse Vrijdag. Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een GSA-actiedag waarop de hele school hun steun voor LHBT’ers kan laten zien door paars te dragen.

Lekker Boeiend!

In 2020 is de campagne Lekker Boeiend! gelanceerd. De posters en online materialen die bij deze campagne horen, kunnen gebruikt worden om met leerlingen in gesprek te gaan over seksuele diversiteit.

Meer informatie over educatie met betrekking tot seksuele diversiteit vind je in de routekaart BO en routekaart VO.