Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalScholenAlcohol- en drugspreventie in het onderwijs
Publicatiedatum: 06-09-2021 om 08:57 uur
Laatste update: 23-08-2023 om 13:33 uur

Lesprogramma Helder op school

Als school wil je dat elke leerling het beste uit zichzelf haalt. Het gebruik van alcohol en drugs kan deze ontwikkeling verstoren. Stimuleer je leerlingen daarom tijdig om op een gezonde manier om te gaan met tabak, alcohol en drugs. Door de risico’s te bespreken en de ouders opvoedtips te geven, neemt de kans af dat leerlingen tabak, drugs of alcohol gaan gebruiken. De ouders worden nadrukkelijk betrokken, omdat uit onderzoek blijkt dat zij meer invloed hebben dan zij zelf vaak denken.

Training

Vanuit de GGD Brabant-Zuidoost kunnen wij docenten trainen in twee lespakketten van Helder op School. Na deze training kan een licentie van €25,- aangeschaft worden voor de digitale docentenomgeving, waarin alle lesinstructies en (leerling)materialen beschikbaar zijn voor de uitvoering van het lesprogramma. De gezonde schooladviseur gekoppeld aan uw school kan vervolgens ondersteuning bieden, terwijl docenten hier met hun klas mee aan de slag gaan!

  • Frisse Start is een lesprogramma voor leerlingen van de brugklas van het voortgezet onderwijs over de risico’s van roken, blowen en het gebruik van alcohol.
  • Samen Fris is een lespakket voor leerlingen van het tweede of derde leerjaar van het voortgezet onderwijs en hun ouders. De lessenserie heeft als doel leerlingen bewust te maken van de risico’s van roken, alcohol drinken en blowen. De lessen zetten bovendien in op een gezonde sociale norm. De ondersteunende informatie voor ouders/verzorgers bestaat uit feiten, tips en voorbeelden die ouders/verzorgers het vertrouwen moeten geven om met hun kind te praten over roken, alcohol drinken en blowen.

Wil je dat jouw leerlingen op een gezonde manier het beste uit hun schooltijd halen en een goede basis leggen voor een waardevolle toekomst? Stuur dan een mail naar secretariaat-gezondheidsbevordering@ggdbzo.nl.