Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalScholenStimuleringsregeling Gezonde relaties & seksualiteit
Publicatiedatum: 06-09-2021 om 08:21 uur
Laatste update: 20-05-2022 om 10:16 uur

Stimuleringsregeling Gezonde relaties & seksualiteit

Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met aandacht voor relaties en seksualiteit. Zowel thuis als op school. Hierdoor krijgen jongeren op tijd informatie over onderwerpen als gezonde relaties, veilig vrijen en zwangerschap. Ook durven jongeren vragen te stellen over onderwerpen zoals diversiteit, wensen en grenzen. Dit draagt bij aan een positieve en gezonde seksuele ontwikkeling.

5e en tevens laatste ronde regeling

Van maandag 4 oktober t/m maandag 15 november 2021 kunnen scholen via een account op www.mijngezondeschool.nl hun belangstelling kenbaar maken voor de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit.

Voor welke scholen?

De stimuleringsregeling is voor alle scholen (locaties) in het primair onderwijs, voorgezet onderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Wat houdt de stimuleringsregeling in?

Ronde 5 van de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit bestaat uit een geldbedrag van maximaal €5.000 per schoollocatie. Deze ronde biedt plaats voor meer dan 250 scholen.

 • Scholen die van de stimuleringsregeling gebruik maken, gaan werken met de Gezonde School-aanpak voor het thema Relaties en seksualiteit.
 • Wij vragen dat de school een Gezonde School-coördinator aanwijst. Hij of zij is eerste aanspreekpunt binnen de school voor alles dat te maken heeft met een gezonde leefstijl. De Gezonde School-coördinator volgt scholing als onderdeel van de stimuleringsregeling.
 • Een Gezonde School-adviseur van de GGD kan de school begeleiden het thema Relaties en seksualiteit binnen de school te versterken.
 • De school dient het geldbedrag te gebruiken om te werken aan de versterking van het thema Relaties en seksualiteit. Het bedrag mag worden gebruikt voor taakuren voor een Gezonde School-coördinator. Ook kan men bijvoorbeeld een activiteit of lespakket aanschaffen of gastlessen inkopen. Het programma Gezonde School adviseert hiervoor erkende Gezonde School-activiteiten in te zetten op het gebied van Relaties en seksualiteit.
 • Hiernaast kunnen scholen het geldbedrag ook gebruiken voor enkele facultatieve onderdelen:
  • Scholing van (vak)docenten/ functionaris in de zorgstructuur
  • Teamtrainingen
  • Inzet van gastdocenten
  • Ouderaanbod
  • Inzet van theaterproducties

Toekenningscriteria

Wanneer de belangstelling groter is dan het aantal scholen dat we kunnen toekennen, dan vindt de toekenning plaats op basis van een aantal kenmerken. Scholen met kwetsbare groepen leerlingen krijgen voorrang bij toewijzing van de stimuleringsmiddelen.