Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersScholenGezonde schoolDe gezonde schoolkantines van het Summa college

Gezonde schoolkantines van het Summa collega

Het Summa College in Eindhoven heeft gezonde kantines op verschillende locaties. Hiermee is Summa het eerste MBO dat 16 gouden schalen – volgens de vernieuwde richtlijnen van 2021 – van het Voedingscentrum in ontvangst heeft mogen nemen!
Noortje Reestman, onze JOGG regisseur van de gemeente Eindhoven trok naar het Summa college en sprak met John van Bussel, facilitair manager van het Summa College, en Minoes Borghaerts, accountmanager van Markies Catering. Zij vertellen vol enthousiasme hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen.  En ze geven hun gouden tips hoe ook andere scholen succesvol aan de slag kunnen.

                          

Wat betekent een gouden schaal?

Scholen die gaan voor een gezonde(re) kantine, kunnen kiezen tussen de zilveren, gouden of ideaal schaal. Het Summa College ging voor een gouden schaal, omdat uit het participatieproces de conclusie kwam dat onze studenten (af en toe) ook eens moeten kunnen kiezen voor een snack of snoep. In een kantine met een gouden schaal is minstens 80% betere keuze, wordt in elke aanwezige productgroep minstens één betere keuze aangeboden, wordt groente en fruit aangeboden en wordt water drinken gestimuleerd. Bij alle schalen is een gezonde uitstraling belangrijk, dit creëer je door op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod (op de balie, bij de kassa, in vitrines, in automaten en op rekken) de betere keuzes neer te zetten. Markies Catering is op de locaties met de gezondere kantine al lange tijd de cateraar. Het kantine-assortiment in onze kantines is heel divers vertelt Minoes. ‘‘Van baguettes, volkoren wraps en gevulde loempia’s tot salades, vers fruit en yoghurt. Ook hebben we altijd soep, meestal met de optie om extra verse groenten en kruiden toe te voegen.’’ De overgang naar de gezondere kantine heeft geen invloed op de omzet gehad. ‘‘En inmiddels is de gezonde kantine voor de studenten de normaalste zaak van de wereld’’, aldus Minoes.

Het begon met een vraag over beleid

Het Summa College heeft al sinds 2015 gezonde kantines met een zilveren schaal. Waarom en hoe kies je dan voor nog gezondere kantines, voor de gouden schaal?  John kijkt Minoes lachend aan. ‘‘Het begon allemaal met jouw vraag over het beleid van het Summa College rond een gezonde kantine.’’  John, zijn collega contractmanager Jan van Teeffelen en het College van Bestuur vonden al langer dat dit beleid moest komen, maar door de vraag van Minoes is het balletje gaan rollen. Het Summa College en Markies Catering vonden het hun verantwoordelijkheid om in deze obesogene maatschappij studenten, in ieder geval op school, gezonde voeding aan te bieden. ‘‘Vervolgens hebben we via een participatieproces met het Voedingscentrum, Markies Catering, de studentenraad en directeuren van het Summa College samen besloten om voor de gouden schaal te gaan.’’ Bij de realisatie van de gezondere kantine zijn ze weinig knelpunten tegengekomen. ‘‘Tuurlijk, stuit je bij de aanleg van een watertappunt op wat technische problemen. Maar echte knelpunten zijn we niet tegengekomen.’’ aldus John.

Het Summa College blijft stapjes extra zetten

Ieder jaar beoordeelt het Voedingscentrum of een kantine zichzelf de (gouden) schaal mag toe-eigenen. Het Summa College heeft de ambitie uitgesproken om in ieder geval tot 2025 voor de gouden schaal te gaan. Daarna wil ze zeker niet een stapje terug doen, maar extra nieuwe kansen inventariseren. Op dit moment onderzoekt het Summa College hoe ze food delivery rondom de school kunnen verminderen. Daarnaast willen ze fairtrade producten de norm maken binnen het Summa College. ’’Een gezonde en duurzame (voedsel)omgeving en gezonde studenten staan hoog in het vaandel bij onze school. En voor onze studenten willen we altijd dat stapje extra zetten.’’ Ook Markies Catering zet dat stapje extra. Iedereen binnen Markies Catering krijgt trainingen om studenten te helpen met het maken van de gezonde keuze.

Gouden tips voor de realisatie van gezondere kantine(s)

 • Zorg voor een goede samenwerking met de catering.
  De samenwerking tussen Markies Catering en het Summa College was de basis en fundering voor het verdere proces.
 • Zorg dat het Voedingscentrum van het begin af aan betrokken is.
  Het Voedingscentrum heeft het Summa College geholpen met belangrijke informatie en procestappen.
 • Zorg voor draagvlak door participatie van directie en leerlingen/studenten.
  Het Summa College heeft een participatieproces ontwikkeld en dit was doorslaggevend voor de realisatie.
 • Zorg dat een collega of stagiair(e) genoeg tijd krijgt om van ambitie tot realisatie te komen.
  Het Summa College heeft een stagiair gedurende driekwart jaar de opdracht gegeven om samen met Jan en John de gezondere kantines te realiseren.
 • Zorg voor een feestelijke en groots opgezette opening van de gezonde(re) kantine(s).
  Het Summa College organiseerde een feestelijke opening van de gezondere kantines. Het College van Bestuur, directeuren, docenten, studenten en medewerkers van Markies Catering waren allemaal aanwezig.

Wil jij ook een gezondere kantine op school?

 

Deel het artikel