Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 02-06-2021 om 11:47 uur
Laatste update: 19-05-2022 om 15:45 uur

Chemsex

Drugs en seks 

Het gebruik van drugs tijdens de seks groeit. Ook in Brabant. Het gebruik van drugs, ook wel “chems” genoemd, kan een extra dimensie geven aan seks. En neemt remmingen weg. Voor sommige mannen zijn dit redenen om drugs te gebruiken voor en tijdens de seks. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Gebruikers kampen met psychische, lichamelijke en seksuele klachten als gevolg van chemsex.  

Bijwerkingen van drugs tijdens seks

Drugs en chems geven ook bijwerkingen die seks juist lastiger kunnen maken. Dit heeft vaak met de dosis te maken. Hoe meer je neemt, hoe moeilijker het kan worden om seks te hebben. Door sommige drugs kom je veel moeilijker klaar of krijg je geen stijve. Stimulerende middelen veroorzaken vaak een opgejaagd of ongeconcentreerd gevoel. Door verdovende middelen zoals ketamine en cannabis raak je makkelijker in jezelf gekeerd en afstandelijk. 

Afhankelijkheid

Als je vaak drugs gebruikt tijdens seks (chemsex), kan het moeilijk zijn om nog van seks te genieten zonder drugs te gebruiken. Ook kan je door veelvuldig gebruik de grip op je leven verliezen. Stoppen met chemsex of je gebruik matigen hoef je niet alleen te doen. Kijk hier voor hulp en advies over drugs. 

Meer risico door drugs

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt keer op keer dat het gebruiken van drugs samenhangt met meer risico lopen op het krijgen van hiv en andere soa’s. Dit komt bijvoorbeeld omdat het gebruik van drugs je waarnemingen en remmingen beïnvloedt. Door stimulerende drugs heb je ook meer energie en houd je neuken langer vol.

Vragen over chemsex? 

Goede kennis van het middel dat je gebruikt is belangrijk. Het kennen van de risico’s van de gebruikte drugs en hoe je deze zo klein mogelijk houdt, is belangrijk om het gezond en veilig te houden.  Voor vragen over drugs en chems kun je terecht bij de GGD preventiewerker in je eigen regio. 

Mainline chemsex support

Maandelijks organiseert Mainline chemsex support individuele gesprekken en groepsgesprekken tijdens de Drop In-avonden. Kijk op op de website van mainline.nl.

De chemsex chat online

 Mainline – Chemsex chat is een laagdrempelige en anonieme optie voor mannen die seks hebben met mannen en op zoek zijn naar informatie, advies of support rond chemsex. 

Testen van drugs

Ga naar de website van Novadic-Kentron.