Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 02-06-2021 om 09:54 uur
Laatste update: 07-11-2023 om 8:19 uur

Liefde en seks

Je kan bij ons terecht met al je vragen over seks, verliefdheid, liefde, seksuele voorkeur, veilig vrijen, anticonceptie en alles wat daarbij komt kijken. Voor iedereen onder de 25 jaar. Mail ons! Dan bellen of mailen we jou later om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek.

Sense

Op de website sense.info vind je alle informatie over seks, liefde, veilig vrijen, anticonceptie en seksuele diversiteit.  

Van A tot Z

Aftrekken, bevruchting, liefdesverdriet, transitie, voorhuid, zwellichamen……
Zoek het op in het seks ABC op sense.info.

Sense Online Coach

Wil jij je seksleven (weer) leuk maken? Maak gebruik van de Sense Online Coach. Met de Sense Online Coach leer je meer over seks. Je krijgt handige oefeningen en tips om meer van seks te genieten.

De Sense Online Coach is een gratis dienst. Je volgt de training zelfstandig zonder begeleiding van een arts of verpleegkundige. Als je tijdens of na de training vragen hebt, neem dan contact op met de Sense Infolijn. Dat kan anoniem.

Ook het team seksuele gezondheid van GGD Brabant-Zuidoost kan je helpen als je meer informatie wilt over Sense, of als je na de training verder wilt praten. Maak dan een afspraak.

 • Ben ik al besmettelijk?

  Als je een soa hebt opgelopen, kan het enige tijd duren voordat je deze infectie met een test kan aantonen. Deze periode duurt soms dagen, weken tot maanden. In deze periode kun je wel al besmettelijk zijn. Voor een test voor chlamydia of Gonorroe moet er minstens 2 weken tussen het laatste sekscontact en de afspraak zitten. 

 • Wat zijn de kosten voor een soa-test?

  Een soa-test bij de GGD is gratis. We hebben helaas niet voldoende plek voor iedereen.  Het kan zijn dat we je naar de huisarts verwijzen. Hoeveel geld het bij de huisarts kost, ligt aan de soort soa-test en je zorgverzekering. Vraag je huisarts naar de tarieven.​​ 

 • Ik ben ongesteld tijdens de soa-test, is dat een probleem?

  Ben jij op het moment van de test ongesteld? Ook wanneer je menstrueert, kan de afspraak voor de soa-test gewoon doorgaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag van de soa test. 

 • Wanneer krijg ik de uitslag van de soa-test?

  De uitslag krijg je meestal binnen vijf werkdagen telefonisch, per sms of via e-mail. Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak op de GGD, meestal voor een antibioticakuur. 

 • Hoe gaat een soa-test in zijn werk?

  In de video hieronder vertelt onze sociaal verpleegkundige Sara hoe een soa-test op onze locatie in zijn werk gaat: vanaf het online maken van een afspraak tot het krijgen van de uitslag.

   

  Tijdens een afspraak voor een soa-test stelt een van onze professionals je eerst wat vragen om meer duidelijkheid te krijgen over jouw situatie. Bijvoorbeeld welke klachten je hebt en waarom je een test laat doen. Deze vragen heb je (als het goed is) ook al beantwoord in het online vragenformulier dat je moet invullen als je online een afspraak hebt gemaakt. Vervolgens is het tijd voor de soa-test die je vaak zelf kunt afnemen in een speciaal hokje. Mannen nemen vaak urine af voor het onderzoek. Vrouwen krijgen of maken zelf een uitstrijkje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af.

  Benieuwd hoe de zelfafname van de soa-test bij ons in zijn werk gaat? Bekijk onderstaand filmpje.