Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersStoptober komt er aan
Publicatiedatum: 13-09-2021 om 11:31 uur
Laatste update: 20-05-2022 om 10:04 uur

“Ieder persoon die stopt met roken, is er eentje gewonnen”

Het is al bijna weer Stoptober: de maand waarin rokend Nederland wordt opgeroepen om 28 dagen hun rokerswaren aan de kant te schuiven – en dat dan natuurlijk vol te houden. Ongeveer 50.000 Nederlanders stoppen met roken tijdens Stoptober, waaronder ook inwoners van Son en Breugel. Fysiotherapeut Alex Scheepers vertelt er meer over in één van de praktijkruimtes van fysiotherapie Van Gerven in Son.

Als fysiotherapeut heeft Alex wel eens te maken met patiënten die roken. Alex heeft het daar wel met patiënten over en kijkt of hij een ingang kan vinden om hierop in te haken. Daarnaast zijn er bij Fysiotherapie van Gerven een aantal fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in klachten die mede veroorzaakt zijn door roken, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten en diabetes. “Daarom is Stoptober een leuke gelegenheid om het stoppen met roken ter sprake te brengen. Of om iemand in ieder geval hints of adviezen te geven om tot stoppen te komen”. Het promoten van de gezonde leefstijl is iets waar Scheepers eigenlijk altijd al mee bezig is. “Iedereen weet dat roken slecht is. Patiënten weten dat ook. Alleen voor mij is het dan de kunst om te bepalen waarom iemand wel of niet open zou staan om te stoppen met roken. Stoptober kan een mooi aanknopingspunt zijn”.

Behandeling

In zijn werk ziet Alex vooral de effecten van roken terug op het cardiovasculair systeem van patiënten, oftewel hun conditie en ademhaling. Problemen met het cardiovasculair systeem worden echter niet altijd veroorzaakt door roken, het kan ook een aangeboren aandoening zijn, zoals longemfyseem. Daarnaast zijn er patiënten met claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd. Hierbij is de kwaliteit van de bloedvaten van het lichaam verminderd. Deskundig legt Alex uit: “dit kenmerkt zich vaak door pijn in de beenspieren tijdens het lopen. De spieren in de benen hebben veel zuurstof nodig tijdens het wandelen. Als er een zuurstoftekort ontstaat, omdat het zuurstof niet goed wordt getransporteerd door de slechtere kwaliteit van vaten, dan krijgt men als eerste pijn in de benen. Een eerste stap naar een betere leefstijl en daarmee verbetering van klachten is dan om te stoppen met roken. Vaak wordt dit in samenspraak met de huisarts gedaan”, aldus Scheepers.

Motivatie

De fysiotherapeut kent zowel patiënten als bekenden in zijn omgeving die in het verleden hebben meegedaan aan Stoptober. Een aantal deelnemers hebben daardoor het roken definitief gestaakt. Deze deelnemers zijn door Alex of zijn collega’s gewezen op de Stoptober campagne. “Als patiënten meedoen aan Stoptober, dan heb je een hele goede invalshoek om over een aantal weken nog eens te vragen hoe het ermee gaat. Je bent voor deelnemers dan een stok achter de deur. Uiteindelijk vind ik het belangrijk dat de patiënt zelf bereid moet zijn om te stoppen met roken. En als die daar is, dan is Stoptober een fantastisch hulpmiddel om in ieder geval het duwtje in de rug te geven. En dan ben ik zelf graag als therapeut, of als persoon zelf in de omgeving, de helpende hand om ondersteuning te bieden”.

Meedoen

Bekijk de website via www.stoptober.nl om mee te doen. Als Stoptober-deelnemer word je elke dag gesteund en aangemoedigd om het vol te houden middels de gratis Stoptober app, verschillende social mediakanalen, het gratis Stoptober magazine, in het Stoptoberhuis en via Stoptober.tv.
Wil je stoppen met roken, maar niet meedoen aan Stoptober? Kijk dan voor lokale stoppen-met-roken aanbieders op rookvrijookjij.nl of ikstopnu.nl.