Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersTuberculoseKinderen en BCG-vaccinatie
InwonersTuberculoseKinderen en BCG-vaccinatie
Publicatiedatum: 03-06-2021 om 09:13 uur
Laatste update: 10-07-2023 om 7:50 uur

Kinderen en BCG-vaccinatie

Jonge kinderen kunnen erg ziek worden van tuberculose. Daarom worden kinderen in Nederland, van wie de ouders uit een land komen waar veel tuberculose voorkomt, gevaccineerd tegen deze ziekte. 
De BCG (Bacillus Calmette-Guérin)-vaccinatie is de vaccinatie tegen tuberculose. Het vaccin bevat levende verzwakte tuberkelbacteriën. Deze zorgen ervoor dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen deze bacterie. De BCG kan op zeer jonge leeftijd gegeven worden. De BCG-vaccinatie biedt geen 100% bescherming tegen het ontwikkelen van tuberculose. Het biedt wel bescherming tegen de meest ernstige vormen en complicaties van tuberculose op jonge leeftijd. 

Voor meer informatie over kinderen en de BCG-vaccinatie zijn wij bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 13:30 tot 16:30.

Waar wordt de BCG-vaccinatie gezet?

Bij de BCG-vaccinatie wordt er in de huid van de linker bovenarm een beetje vloeistof gespoten. Op de plaats van de vaccinatie kan na 4-8 weken een zweertje ontstaan. Deze verdwijnt na een aantal maanden en laat dan een litteken achter op de linker bovenarm. 

Waarom krijgt mijn kind een oproep voor de BCG?

Uit de gemeentelijke basisadministratie krijgen wij informatie als één of beide ouders zijn geboren in een land waar veel tuberculose voorkomt. Laat je kind vaccineren als jouw kind in de toekomst dit land gaat bezoeken of regelmatig contact heeft met mensen die dit land bezocht hebben. 

Waarom wordt eerst een testprik (tuberculinehuidtest) bij kinderen gezet?

Kinderen ouder dan twee jaar moeten altijd een testprik krijgen. En kinderen die al naar een risicoland voor tbc zijn geweest (alle leeftijden). Ben je korter dan twee maanden terug van de reis neem dan contact op met de afdeling tuberculosebestrijding.  

Krijgt mijn kind koorts na de vaccinatie?

Het duurt enkele weken voordat de BCG-vaccinatie gaat werken. Koorts na de vaccinatie is daarom niet het gevolg van de vaccinatie, maar heeft over het algemeen een andere oorzaak. 

Contact en bezoekadres

Gebouw de Witte Dame
Clausplein 10 
5611 XP Eindhoven 

Afspraak verzetten

Je kunt jouw afspraak voor de BCG-vaccinatie telefonisch verzetten via 088 0031 310.