Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenWaarvoor worden mijn persoonsgegevens gebruikt (onderzoek Zet slapen op 1!)?

Waarvoor worden mijn persoonsgegevens gebruikt (onderzoek Zet slapen op 1!)?

Stap 1: Verzamelen persoonsgegevens uit kinddossier
Stap 2: Delen persoonsgegevens met Maastricht University
Stap 3: Analyse van persoonsgegevens
Stap 4: Publicatie
Stap 5: Verwijderen gegevens

De gegevens worden via een geautomatiseerd proces uit het kinddossier van de jeugdgezondheidszorg gehaald. Er ontstaat een database waarin de gegevens van de 1e 2 levensjaren per kind op een rijtje zijn weergegeven (o.a. geslacht, leeftijd, geboortegewicht, slaapgedrag, huilgedrag, hechting, gezin). Er staan geen namen of geboortedatums in (pseudoanoniem). De gegevens zijn tijdens consulten op het consultatiebureau geregistreerd.

De database wordt gedeeld met de Universiteit Maastricht. Er zal door onderzoekers wetenschappelijk onderzoek gedaan worden met de data. Er wordt een overeenkomst tussen de GGD BZO en de Universiteit Maastricht getekend om te garanderen dat de onderzoeksgegevens veilig worden overgedragen en bewaard.

De gegevens van alle kinderen samen worden op groepsniveau geanalyseerd. Dit betekent dat er conclusies getrokken worden over zichtbare trends. Denk hierbij aan: hoeveel kinderen hebben slaapproblemen; hoe vaak krijgen ouders advies over slapen; welke adviezen over slapen worden er gegeven door de JGZ.

De resultaten en conclusies worden op groepsniveau gepubliceerd in medische literatuur, de individuele gegevens niet. Dit wordt gedaan zodat ook andere professionals kunnen leren van de inzichten en adviezen uit dit onderzoek. Zo verbeteren we de gezondheidszorg en kunnen ook andere onderzoekers vervolgonderzoek doen.

De database wordt 15 jaar bewaard. Dit wordt gedaan zodat analyses herhaald kunnen worden als er vragen ontstaan bij andere professionals. Dit maakt de onderzoekswereld transparant (eerlijk). Niemand kan zonder toestemming in de database en na 15 jaar wordt deze verwijderd.