InwonersGroeps vaccinaties RVP
Publicatiedatum: 11-02-2022 om 07:43 uur
Laatste update: 20-05-2022 om 8:52 uur

Groepsvaccinaties Rijksvaccinatieprogramma

Alle kinderen in Nederland hebben  recht op vaccinaties tegen 12 ernstige infectieziekten. Dat is geregeld in het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Vanaf de leeftijd van 9 jaar krijgen alle meisjes en jongens een uitnodiging  voor de groepsvaccinaties BMR/DTP, HPV en Meningokokken ACWY. De GGD voert deze vaccinaties uit. We doen dat jaarlijks in het voor- en najaar en op verschillende locaties in de regio. Jongens en meisjes die aan de beurt zijn ontvangen automatisch een uitnodiging van het RIVM.

De eerstvolgende groepsvaccinatie start in het voorjaar 2022. Jongens en meisjes die aan de beurt zijn, krijgen ongeveer 2 weken van tevoren vanzelf een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt voor de prik.

Wie krijgt een uitnodiging voor welke prik?

BMR/DTP

Alle jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 9 worden een uitnodiging voor de BMR/DTP prikken. Dit jaar zijn dat alle kinderen, geboren in 2013. Kinderen geboren in januari t/m juni krijgen de uitnodiging in het voorjaar. Kinderen geboren in juli t/m december in het najaar. Ook jongens en meisjes, geboren in juli/t/m dec 2012, die hun prik hebben gemist, krijgen dit voorjaar een herinnering.

HPV (Humaan PapillomaVirus)

Vanaf 10 jaar
Vanaf 2022 ontvangen zowel jongens als meisjes de uitnodiging voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. Dit jaar zijn dit alle kinderen geboren in 2012. Zij krijgen in het voorjaar de uitnodiging voor de eerste prik en in het najaar voor de tweede prik.

Inhaalcampagne tot 18 jaar
Jongens en meisjes tot 18 jaar die de HPV-vaccinatie nog niet hebben gehad, kunnen deze ook in 2022 en 2023  krijgen. Zij krijgen daarvoor automatisch een uitnodiging per brief in 2022 of 2023.

 • Geboren in 2012, 2009, 2008, 2006 of 2004? Je krijgt een uitnodiging in 2022.
 • Geboren in 2013, 2011, 2010, 2007 of 2005? Je krijgt een uitnodiging in 2023.

Jongeren tot 15 jaar krijgen 2 vaccinaties (1 in het voorjaar, 1 in het najaar).  Jongeren van 15 tot 18 jaar krijgen 3 vaccinaties (2 in het voorjaar, 1 in het najaar). Dit heeft te maken met de opbouw van de immuniteit.

Meningokokken ACWY

Alle jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (Men ACWY). Dit jaar zijn dat alle jongeren geboren in 2008. Zij krijgen een uitnodiging in het voorjaar.

Coronavaccinatie en vaccinatie uit het RVP

Tussen de coronavaccinatie en de vaccinatie  van het Rijksvaccinatieprogramma hoeft geen tijdsinterval te zitten. Je kunt beide  prikken dus tegelijk of kort na elkaar laten zetten. Dit heeft geen effect op de werking van de vaccins. Ook voor de bewaking van bijwerkingen is het niet meer nodig om een interval aan te houden. Meer weten over het RVP en corona? Lees de veelgestelde vragen.

Uitnodiging ontvangen? Wat moet je nog weten?

 • We werken volgens de coronarichtlijnen van het RIVM. Deze staan ook in de uitnodiging die je ontvangt.
  Let op:  Omdat wij op de locaties niet altijd 1,5 meter afstand kunnen houden, is het dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 12 jaar verplicht. Lees ook de coronamaatregelen bij Jeugdgezondheidszorg.
 • Kom op de datum en tijd waarop je bent uitgenodigd.  Kun je echt niet komen? Dan krijg je in het najaar automatisch een nieuwe oproep van het RIVM. Je hoeft ons hierover NIET te bellen.
 • De vaccinatie is vrijwillig en gratis en onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
 • Prikangst?  Lees hier hoe je je kind kunt voorbereiden op de vaccinatie.

  Vragen over de groepsvaccinaties RVP

  Veelgestelde vragen

  • Kun je nog besmet worden met HPV als je je laat vaccineren?

   Het vaccin zorgt ervoor dat als je besmet raakt met HPV typen 16 of 18 je eigen immuunsysteem dit virus direct herkent en onschadelijk maakt. De kans op een nieuwe, langdurige infectie met HPV-typen 16 of 18 is dan heel klein. 

  • Hoeveel tijd mag er zitten tussen de eerste en laatste HPV-vaccinatie?

   De HPV-vaccinaties dienen zoveel mogelijk gegeven te worden volgens een voorgeschreven schema. Onder de 15 jaar: dan krijg je een half jaar na de eerste vaccinatie de tweede.  

   15 Jaar of ouder: dan krijg je een maand na de eerste vaccinatie de tweede, en 5 maanden daarna een derde vaccinatie. 

   Als er wegens omstandigheden meer tijd zit tussen de vaccinaties is dat niet erg. Maar voor een optimale bescherming is het belangrijk het vaccinatieschema zo goed mogelijk aan te houden en alle vaccinaties te halen. Hoe eerder het hele schema is afgerond, hoe eerder goede bescherming wordt bereikt.  

  • Waarom worden jongens nu ook uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie?

   Een HPV-infectie kan ook andere soorten kanker dan baarmoederhalskanker veroorzaken, zoals kanker van de anus, penis, en de mond- en keelholte. Deze vormen van kanker komen (ook) bij mannen voor en worden steeds vaker gezien. Daarom is het heel belangrijk ook jongens te vaccineren tegen HPV, om hen tegen deze soorten kanker op latere leeftijd te beschermen. Daarnaast draagt vaccinatie van jongens bij aan de bescherming van de hele bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde infectie, hoe kleiner namelijk de kans is op verspreiding. 

  • Waarom krijg je 3 HPV prikken als je 15 jaar of ouder bent?

   Om optimale bescherming te krijgen zijn 3 prikken nodig vanaf 15 jaar. Tot 2014 kregen meisjes in het jaar dat zij 13 werden een vaccinatie  met drie prikken. Toen bleek uit  onderzoek dat meisjes die vóór hun 15e beginnen met vaccineren ook na twee prikken al voldoende beschermd zijn. Daarom is het vaccinatieschema voor hen aangepast. Dus jongeren onder de 15 jaar hebben 2 prikken nodig en  vanaf 15 jaar 3 prikken. 

  • Ik ben dit jaar 18 jaar geworden. Krijg ik dan nog een uitnodiging voor de HPV prik?

   Ja, als je in 2004 geboren bent krijg je een uitnodiging voor de prik.