Homepagina > Informatie over > Seksuele gezondheid > Medicijnkuur PEP na mogelijke besmetting met HIV

Medicijnkuur PEP na mogelijke besmetting met HIV

PEP (Post Exposure Profylaxis) is een medicijnkuur met HIV-remmers, die alleen voorgeschreven wordt in een acute situatie, met een hoge kans op besmetting met het HIV-virus. Het risico op HIV-besmetting moet duidelijk aanwezig zijn. Start zo snel mogelijk met PEP, het liefst binnen enkele uren na de onveilige seks. Na 72 uur heeft de behandeling geen zin meer.

Wie komt er in aanmerking voor PEP?
Wanneer seks heeft plaatsgevonden met een HIV-positieve partner, zal niet altijd PEP verstrekking plaatsvinden. Dit is ter beoordeling van de hiv-behandelaar. De bijwerkingen van PEP moeten opwegen tegen het risico van een hiv-besmetting. De arts neemt op basis van jouw verhaal een besluit over het al dan niet voorschrijven van PEP.

Wat kost het?
PEP wordt vergoed door de zorgverzekering. Het is ook anoniem verkrijgbaar, maar dan kost het ongeveer duizend euro.

Heeft PEP bijwerkingen?
Driekwart van de mensen die PEP gebruiken heeft last van ernstige bijwerkingen zoals diarree en misselijkheid. Soms is de behandeling daarom moeilijk vol te houden. De behandeling duurt 4 weken.

Afspraak maken
Neem tijdens kantooruren contact op met het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD, tel. 0900 369 6969 . Buiten kantooruren kun je het beste de huisartsenpost bellen.