Homepagina > Informatie over > Seksuele gezondheid > Medicijnkuur PEP na mogelijke besmetting met HIV

Medicijnkuur PEP na mogelijke besmetting met HIV

​PEP (Post Exposure Profylaxis) is een medicijnkuur met HIV-remmers voor mensen die daadwerlijk risico hebben gelopen op een hiv-infectie. Bijvoorbeeld omdat je anale seks hebt gehad zonder condoom. PEP bestaat uit een kuur met hiv-remmers van vier werken. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na het risicomoment begint, maar uiterlijk binnen 72 uur. Hiermee verklein je de kans dat hiv zich in jouw lichaam nestelt.   

Wie komt er in aanmerking voor PEP?
Wanneer seks heeft plaatsgevonden met een HIV-positieve partner, zal niet altijd PEP verstrekking plaatsvinden. Dit is ter beoordeling van de hiv-behandelaar. De bijwerkingen van PEP moeten opwegen tegen het risico van een hiv-besmetting. De arts neemt op basis van jouw verhaal een besluit over het al dan niet voorschrijven van PEP.

Wat kost het?
PEP wordt vergoed door de zorgverzekering. Het is ook anoniem verkrijgbaar, maar dan kost het ongeveer duizend euro.

Heeft PEP bijwerkingen?
Driekwart van de mensen die PEP gebruiken heeft last van ernstige bijwerkingen zoals diarree en misselijkheid. Soms is de behandeling daarom moeilijk vol te houden. De behandeling duurt 4 weken.

Heb jij risico gelopen op een hiv-infectie? 
Bel naar het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD, 0900 369 6969. Buiten kantooruren kun je contact opnemen met de huisartsenpost.