Soa

Stelletje op het strand

Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Het is de verzamelnaam voor diverse geslachtsziekten. Een soa wordt door seksueel contact overgedragen. Iedereen die onveilig vrijt loopt het risico een soa op te lopen. Naar schatting raken in Nederland jaarlijks 120.000 mensen besmet met een soa.

De belangrijkste soa's zijn:

Sommige soa's kunnen in enkele gevallen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet tijdig behandeld worden. Zo kunnen chlamydia en gonorroe tot onvruchtbaarheid bij vrouwen leiden. Een aantal soa is moeilijk te behandelen.

Een soa herken je aan afscheiding of pus uit de penis, vagina of anus, een branderig gevoel bij het plassen, zweertjes, wratjes of blaasjes op de penis, de vagina, de anus of de mond en jeuk aan of rondom de geslachtsdelen.

Maar soa's zijn niet altijd direct herkenbaar. Het kan soms weken of maanden duren voordat de eerste verschijnselen optreden. Vaak zijn er zelfs geen klachten, bijvoorbeeld bij chlamydia hebben vrouwen zelden klachten. Zonder behandeling kan iemand besmettelijk blijven en bij een volgend seksueel contact de ziekte ongemerkt doorgegeven worden.

Het is belangrijk dat als je onveilig gevreeƫn hebt en denkt een soa te hebben opgelopen, je daar onmiddellijk iets aan doet. Neem bij twijfel over besmetting of met vragen over soa altijd contact op met de huisarts of met de GGD. Het beste is om een soa te voorkomen. Met condooms voorkom je seksuele besmetting van het hiv-virus en verklein je de kans op een andere soa aanzienlijk.

Informeer je partner(s)!

Is de soa-test positief, dan is het erg belangrijk om je partner(s) te waarschuwen met wie je onveilige seks hebt gehad. De sociaal verpleegkundige kan dit, op verzoek, anoniem regelen via partnerwaarschuwing.nl. Door een condoom te gebruiken (mannen- of vrouwencondoom) kun je besmetting voorkomen en ben je beschermd tegen de meeste soa's. Op soaaids.nl lees je wie en hoe je kunt waarschuwen voor een soa .