InwonersMijn kindGroepsvaccinaties RVP
Publicatiedatum: 11-02-2022 om 07:43 uur
Laatste update: 06-02-2023 om 12:13 uur

Groepsvaccinaties Rijksvaccinatieprogramma

Alle kinderen in Nederland hebben recht op vaccinaties tegen 12 ernstige infectieziekten. Dat is geregeld in het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Vanaf de leeftijd van 9 jaar krijgen alle meisjes en jongens een uitnodiging  voor de groepsvaccinaties BMR/DTP, HPV en Meningokokken ACWY. De GGD voert deze vaccinaties uit. We doen dat jaarlijks in het voor- en najaar en op verschillende locaties in de regio. Jongens en meisjes die aan de beurt zijn ontvangen automatisch een uitnodiging van het RIVM.

De eerstvolgende groepsvaccinatie start in maart 2023. Jongens en meisjes die aan de beurt zijn krijgen ongeveer 2 weken van tevoren vanzelf een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt voor de vaccinatie.

Onze vaccinatielocaties in de regio

Wie krijgt een uitnodiging voor welke vaccinaties?

BMR/DTP

Alle jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 9 worden een uitnodiging voor de BMR/DTP prikken.  Dit jaar zijn dat alle kinderen , geboren in 2014. Kinderen geboren in januari t/m juni krijgen de uitnodiging in het voorjaar. Kinderen geboren in juli t/m december in het najaar.

HPV (Humaan PapillomaVirus)

Vanaf 10 jaar
Vanaf 2022 ontvangen zowel jongens als meisjes de uitnodiging voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. Dit jaar zijn dit alle kinderen geboren in 2013. Zij krijgen in het voorjaar de uitnodiging voor de eerste prik en in het najaar voor de tweede prik.

Inhaalcampagne tot 18 jaar
Jongens en meisjes tot 18 jaar die de HPV-vaccinatie nog niet hebben gehad kunnen deze ook in 2022 en 2023 krijgen. Zij krijgen daarvoor automatisch een uitnodiging per brief in 2022 of 2023.

 • Geboren in 2012, 2009, 2008, 2006 of 2004? Zij ontvingen de uitnodiging in 2022.
 • Geboren in 2013, 2011, 2010, 2007 of 2005? Zij krijgen de uitnodiging in 2023.

Van 3 naar 2 HPV prikken vanaf 15 jaar
Het HPV-vaccinatieschema is eind augustus 2022 gewijzigd.  Jongeren van 15 jaar en ouder krijgen nu 2 in plaats van 3 HPV prikken.

HPV 18+
Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 (19 t/m 26 jarigen) krijgt in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. Het gaat hierbij om mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd, en vrouwen die na een vorige uitnodiging niet of deels zijn gevaccineerd. In januari 2023 ontvangt deze groep een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Met de uitnodiging kun je zelf een afspraak plannen voor beide vaccinaties. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn alleen in 2023 kosteloos beschikbaar.

Meningokokken ACWY

Alle jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (Men ACWY). Dit jaar zijn dat alle jongeren geboren in 2009.  Zij krijgen een uitnodiging in het voorjaar en eventueel een herinnering in het najaar.

Coronavaccinatie en vaccinatie uit het RVP

Tussen de coronavaccinatie en de vaccinatie  van het Rijksvaccinatieprogramma hoeft geen tijdsinterval te zitten.  Beide prikken kunnen dus tegelijk of kort na elkaar worden gezet. Dit heeft geen effect op de werking van de vaccins. Ook voor de bewaking van bijwerkingen is het niet meer nodig om een interval aan te houden. Meer weten over het RVP en corona? Lees de veelgestelde vragen.

Uitnodiging ontvangen? Wat moet je nog weten?

 • We werken volgens de coronarichtlijnen van het RIVM. Deze staan ook in de uitnodiging.
 • De vaccinatie is vrijwillig en gratis en onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
 • Prikangst? Lees hier hoe je je kind kunt voorbereiden op de vaccinatie.

  Vragen over de groepsvaccinaties RVP

  Veelgestelde vragen

  • Kun je nog besmet worden met HPV als je je laat vaccineren?

   Het vaccin zorgt ervoor dat als je besmet raakt met HPV typen 16 of 18 je eigen immuunsysteem dit virus direct herkent en onschadelijk maakt. De kans op een nieuwe, langdurige infectie met HPV-typen 16 of 18 is dan heel klein. 

  • Hoeveel tijd mag er zitten tussen de eerste en laatste HPV-vaccinatie?

   Een halfjaar na de eerste vaccinatie krijg je een uitnodiging voor de tweede.
   Als er wegens omstandigheden meer tijd zit tussen de vaccinaties is dat niet erg. Maar voor een optimale bescherming is het belangrijk het vaccinatieschema zo goed mogelijk aan te houden en beide vaccinaties te halen.

   Zie ook: Van 3 naar 2 HPV prikken als je 15 jaar of ouder bent

  • Waarom worden jongens nu ook uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie?

   Een HPV-infectie kan ook andere soorten kanker dan baarmoederhalskanker veroorzaken, zoals kanker van de anus, penis, en de mond- en keelholte. Deze vormen van kanker komen (ook) bij mannen voor en worden steeds vaker gezien. Daarom is het heel belangrijk ook jongens te vaccineren tegen HPV, om hen tegen deze soorten kanker op latere leeftijd te beschermen. Daarnaast draagt vaccinatie van jongens bij aan de bescherming van de hele bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde infectie, hoe kleiner namelijk de kans is op verspreiding. 

  • Van 3 naar 2 HPV prikken als je 15 jaar of ouder bent.

   Het vaccinatieschema is eind augustus 2022 gewijzigd. Voor die tijd kreeg je drie vaccinaties aangeboden als je 15 jaar of ouder was. Heb je in het voorjaar van 2022 twee prikken gehad en zat hier minder dan vijf maanden tijd tussen? Dan heb je de derde prik nodig voor een goede bescherming. Je ontvangt dit najaar een uitnodiging voor de derde prik. Heb je dit voorjaar één prik gehad, haal dan met de uitnodiging dit najaar de tweede prik. Daarna ben je goed beschermd.

  • Ik ben dit jaar 18 jaar geworden. Krijg ik dan nog een uitnodiging voor de HPV prik?

   Ja, als je in 2004 geboren bent krijg je een uitnodiging voor de prik.