Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kindGroepsvaccinaties RVP
Publicatiedatum: 11-02-2022 om 07:43 uur
Laatste update: 15-11-2023 om 9:07 uur

Groepsvaccinaties Rijksvaccinatieprogramma

Alle kinderen in Nederland hebben recht op vaccinaties tegen 12 ernstige infectieziekten. Dat is geregeld in het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Vanaf de leeftijd van 9 jaar krijgen alle kinderen een uitnodiging voor de groepsvaccinaties BMR/DTP, HPV en Meningokokken ACWY.
De GGD voert deze vaccinaties uit. We doen dat jaarlijks in het voor- en najaar, op verschillende locaties in de regio. Kinderen die aan de beurt zijn, krijgen hiervoor een uitnodiging van het RIVM.

Heeft je kind de vaccinatie gemist in de najaarsronde van 2023?

Je kind krijgt dan vanzelf een nieuwe uitnodiging van het RIVM voor het voorjaar 2024. Dit geldt voor alle vaccinaties: BMR/DTP, HPV en Meningokokken ACWY.

Kreeg je kind dit najaar een herinnering voor de vaccinatie(s) dan komt er geen nieuwe uitnodiging meer. Wil je kind de vaccinatie(s) toch halen, meld je dan via onderstaand formulier aan voor de voorjaarsronde in 2024.

Lees hieronder meer over de vaccinaties:

BMR/DTP

Alle kinderen krijgen in het jaar dat ze 9 worden een uitnodiging voor de BMR/DTP-vaccinaties.

Kinderen geboren in januari t/m juni krijgen de uitnodiging in het voorjaar.
Kinderen geboren in juli t/m december zijn in het najaar aan de beurt.

 • Meningokokken ACWY

Alle kinderen krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (Men ACWY).

HPV (Humaan PapillomaVirus)

  10 jaar

  Sinds 2022 ontvangen zowel jongens als meisjes de uitnodiging voor de 2 HPV-vaccinaties in het jaar dat ze 10 worden.

  Geboren in 2004 of 2005?

  Je kreeg al eerder een uitnodiging voor HPV.

  • Heb jij jouw 1e vaccinatie nog niet gehaald en wil je dat alsnog? Je krijgt hier geen uitnodiging meer voor, maar je kunt zonder afspraak langsgaan op de locatie in Eindhoven of Helmond.
  • Haal jouw 1e vaccinatie nog dit jaar. Je kunt terecht t/m 22 december 2023. Je krijgt dan een uitnodiging voor de 2e vaccinatie en hebt tot 1 juni 2024 de tijd om de serie kosteloos af te maken.
  • Heb jij jouw 1e vaccinatie in het voorjaar van 2023 al gehaald en heb je nog een 2e vaccinatie nodig? Dan krijg je een herinneringsuitnodiging in het voorjaar van 2024. Je mag ook zelf langsgaan op de locaties in Eindhoven of Helmond. Neem dan wel het vaccinatiebewijs van je 1e vaccinatie mee.
  Ben je geboren in 2006?
  • Ben jij geboren in 2006? Dan word je in 2024 18 jaar.
  • Haal je 1e vaccinatie voordat je 18 wordt. Je mag dan de hele serie kosteloos halen. Haal je de 1e vaccinatie na je 18e verjaardag, dan wordt de vaccinatie niet meer vergoed.
  • Je krijgt vanaf nu geen uitnodiging meer voor je 1e vaccinatie. Na het halen van je 1e vaccinatie, krijg je van ons wel een uitnodiging voor je 2e vaccinatie.
  • Wil je de 1e vaccinatie graag halen? Meld je dan aan via dit formulier.
  Ben je geboren in 2007 t/m 2013?

  Je kreeg al eerder een uitnodiging voor HPV.

  • Heb je jouw 1e vaccinatie nog niet gehaald en wil je dat alsnog? Je kunt je via dit formulier aanmelden.
  • Heb je jouw 1e vaccinatie in het voorjaar van 2023 gehaald en heb je nog een 2e vaccinatie nodig? Dan krijg je een herinneringsuitnodiging voor je 2e vaccinatie in het voorjaar van 2024.
  • Heb je jouw 1e vaccinatie in 2022 ontvangen en heb je de 2e vaccinatie nog niet gehaald? Je kunt je via dit formulier alsnog aanmelden.
  Geboren in 1996 t/m 2003

  Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 krijgt in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. Haal je 1e vaccinatie in 2023. Je kunt dan de vaccinatieserie tot 1 juni 2024 kosteloos afmaken. Tussen de 2 vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. Je kunt voor de 1e vaccinatie t/m 22 december terecht op onze priklocaties in Eindhoven en Helmond.

  Je maakt eenvoudig zelf een afspraak met je DigiD via www.hpvafspraak.nl. Heb je geen DigiD? Bel dan voor een afspraak 0800 1608. Je kunt deze vaccinatie ook zonder afspraak halen op de locaties Eindhoven of Helmond.

  Van 3 naar 2 HPV-vaccinaties vanaf 15 jaar
  Het HPV-vaccinatieschema is eind augustus 2022 gewijzigd.  Jongeren van 15 jaar en ouder krijgen voortaan 2 in plaats van 3 HPV-vaccinaties.

   Coronavaccinatie en vaccinatie uit het RVP

   Tussen de coronavaccinatie en de vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma hoeft voor kinderen vanaf 5 jaar geen tijdsinterval te zitten. Je kind mag beide prikken tegelijk of kort na elkaar ontvangen. Dit heeft geen effect op de werking van de vaccins. Ook voor de bewaking van bijwerkingen is het niet meer nodig om een interval aan te houden.

    Vragen over de groepsvaccinaties RVP

    Veelgestelde vragen