Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalScholenWat is seksuele diversiteit?
Publicatiedatum: 01-09-2021 om 11:28 uur
Laatste update: 20-05-2022 om 10:45 uur

Wat is seksuele diversiteit?

Seksuele diversiteit gaat over alle verschillende vormen waarmee mensen uiting geven aan hun seksualiteit. Een veelgebruikte afkorting voor al deze verschillende vormen is LHBT. Deze afkorting staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. Naast deze seksuele uitingen zijn er ook andere seksuele uitingen zoals onder andere intersekse, queer, aseksueel en panseksueel. Niet alle LHBT’ers voelen zich veilig genoeg om ‘uit de kast te komen’ en open te zijn over hun seksuele voorkeur. LHBT-leerlingen worden tot vier keer vaker dan gemiddeld gepest worden. Daarnaast is op scholen het woord ‘homo’ een van de meest gebruikte scheldwoorden. Daarom is het belangrijk om ook op school aandacht te besteden aan dit thema, want je ben vrij zoals je bent!

Project Seksuele Diversiteit

GGD Brabant-Zuidoost adviseert en ondersteunt scholen graag bij het onder de aandacht brengen van het thema seksuele diversiteit. Dit doen we vanuit het project Seksuele Diversiteit. Het doel van dit project is om kennis, inzicht en vaardigheden over seksuele diversiteit te vergroten van zowel leerlingen als docenten. Ook bieden wij deskundig advies en praktische ondersteuning bij het opstellen, uitvoeren en verankeren van het thema seksuele diversiteit in het schoolbeleid.

Activiteiten

Vanuit het project Seksuele Diversiteit maken we daarnaast zichtbaar welke activiteiten (bijvoorbeeld lesmateriaal of tools) er voor scholen beschikbaar zijn. Dit is allemaal te vinden op deze website en is ook samengebracht in de routekaarten BO en VO. Op deze manier is overzichtelijk en gemakkelijk te vinden wat uw school zou kunnen doen om structureel aandacht te besteden aan seksuele diversiteit op school.

Aan de slag?

Wil je met jouw school ook aan de slag met seksuele diversiteit? Neem dan gerust contact met ons op voor ondersteuning of advies.

Emy van Maaren-Heyligers
e.van.maaren@ggdbzo.nl
088 0031 451

Meer informatie