Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalScholenWat is seksuele diversiteit?
Publicatiedatum: 01-09-2021 om 11:28 uur
Laatste update: 16-10-2023 om 12:45 uur

Wat is seksuele- en genderdiversiteit?

Seksuele- en genderdiversiteit gaat over alle verschillende vormen waarmee mensen uiting geven aan hun seksualiteit. Een veelgebruikte afkorting voor al deze verschillende vormen is LHBTIQ+. Waar deze afkorting (en andere varianten daarvan) precies voor staat vind je op onze pagina Vrij zoals je bent.  Niet iedereen voelt zich veilig genoeg om ‘uit de kast te komen’ en open te zijn over diens seksuele voorkeur of genderidentiteit. LHBTIQ+ leerlingen worden tot vier keer vaker dan gemiddeld gepest. Daarnaast is op scholen het woord ‘homo’ een van de meest gebruikte scheldwoorden. Daarom is het belangrijk om ook op school aandacht te besteden aan dit thema. Je bent vrij zoals je bent!

Project Seksuele- en Genderdiversiteit

GGD Brabant-Zuidoost adviseert en ondersteunt scholen graag bij het onder de aandacht brengen van het thema seksuele- en genderdiversiteit. Dit doen we vanuit het project Seksuele- en Genderdiversiteit. Het doel van dit project is om kennis, inzicht en vaardigheden over seksuele- en genderdiversiteit te vergroten van zowel leerlingen als docenten. Ook bieden wij deskundig advies en praktische ondersteuning bij het opstellen, uitvoeren en verankeren van dit thema in het schoolbeleid.

Activiteiten

Vanuit het project Seksuele- en Genderdiversiteit maken we daarnaast zichtbaar welke activiteiten (bijvoorbeeld lesmateriaal of tools) er voor scholen beschikbaar zijn. Dit is allemaal te vinden op deze website en is ook samengebracht in de routekaarten BO en VO. Op deze manier is overzichtelijk en gemakkelijk te vinden wat uw school zou kunnen doen om structureel aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit op school.

Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief seksuele- en genderdiversiteit delen wij nieuws, behulpzame tools en activiteiten (zoals trainingen) met betrekking tot het thema. De nieuwsbrief is gericht op scholen en verschijnt eens in de paar maanden. Mocht je hem ook willen ontvangen, stuur dan een mailtje naar i.oosterbaan@ggdbzo.nl om je aan te melden.

Aan de slag?

Wil je met jouw school ook aan de slag met seksuele- en genderdiversiteit? Neem dan gerust contact met ons op voor ondersteuning of advies.

Emy van Maaren-Heyligers
e.van.maaren@ggdbzo.nl
088 0031 451

Meer informatie