Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersLekker Boeiend!LHBTQ+ wat is dat?
InwonersLekker Boeiend!LHBTQ+ wat is dat?
Publicatiedatum: 26-08-2021 om 02:48 uur
Laatste update: 25-11-2022 om 10:11 uur

LHBTQ+ wat is dat?​

Waar staat LHBTQ+ voor?

LHBTQ+  staat voor lesbisch, homo, bi, transgender, queer en alle andere vormen van mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen. Een jongen die meestal op jongens valt, noemen we homo. Een meisje dat meestal op meisjes valt, noemen we lesbisch. Valt iemand op zowel jongens als meisjes, dan noemen we dit bi. Een transgender is iemand die zich niet, of niet helemaal, thuis voelt bij het geslacht dat hij/zij bij de geboorte heeft meegekregen. Queers staan voor een open, brede identiteit en seksualiteit, en willen zichzelf niet in een hokje plaatsen qua geslacht en/of seksuele voorkeur. De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt. Niet iedereen voelt zich thuis in één van deze hokjes. Er zijn ook nog andere seksuele voorkeuren zoals panseksueel of bischierig.

Jouw seksuele voorkeur

Veel jongeren vragen zich af: ben ik homo, lesbisch, hetero, bi? Het antwoord is niet zo makkelijk te geven. Jouw seksuele voorkeur is namelijk niet altijd 100% duidelijk en kan soms ook nog veranderen. In je puberteit begin je misschien iemand leuk te vinden. Dat kan een jongen of een meisje zijn. Soms is het de ene keer een jongen en de andere keer een meisje. Twijfel jij wat jouw seksuele voorkeur is of wil je meer informatie? Kijk dan eens op de websites Sense.info en Iedereenisanders.nl​.

Uit de kast

Helaas gaan de meeste mensen er nog steeds automatisch van uit dat je hetero bent. Ze vragen bijvoorbeeld aan jongens: ‘heb je een vriendin?’ en niet ‘heb je een vriendin of vriend?’. Het moment dat je aan de mensen in jouw omgeving vertelt dat je lesbisch, homo, bi of transgender bent, wordt ook wel ‘uit de kast komen’ genoemd. Je maakt aan je omgeving duidelijk hoe jij je voelt. Misschien denk je: waarom zou je anderen vertellen dat je homo, lesbisch, bi of transgender bent? Hetero’s vertellen dat toch ook niet? Toch kan het voelen als een opluchting. Mensen in jouw omgeving weten beter hoe jij in elkaar zit. Uit de kast komen doe je dus niet voor jouw omgeving, maar vooral voor jezelf. Wanneer je uit de kast komt en hoe je dit vertelt, bepaal je natuurlijk zelf!