Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenHoeveel huilt een baby van 1 week tot 1 jaar?

Hoeveel huilt een baby van 1 week tot 1 jaar?

Alle baby’s huilen. Dat is normaal. Een baby kan huilen om verschillende redenen. Baby’s huilen bijvoorbeeld om contact met je te maken. Een baby kan ook huilen omdat hij honger heeft, pijn heeft of moe is. Baby’s kunnen ook huilen als ze ziek zijn. Soms huilt een baby zomaar. Het is normaal dat een baby een aantal uur huilt per dag. Hieronder zie je hoelang baby’s huilen. Kijk en luister goed naar je baby. Zo leer je hem kennen. Je leert dan wat hij wil en hoe je hierop kunt reageren.

In week 1 en 2

In de eerste 2 weken huilt de baby ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag.

In week 2 tot en met 6

De baby gaat meer huilen. Dus langer dan 1 tot 1,5 uur per dag.

In week 6 tot en met 8

In deze weken huilt de baby het meest. De baby huilt dan ongeveer 2-2,5 uur per dag. Dit is normaal. Maar het kan heel moeilijk zijn voor ouders. Na week 8 wordt het huilen minder.

In week 8 tot en met 12

In week 8 tot en met 12 gaat de baby minder huilen. Meestal 1 tot 1,5 uur per dag.

Vanaf week 12 tot en met 1 jaar

Het huilen van de baby blijft hetzelfde. Je baby huilt ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag. Vaak huilt de baby wat meer in de avond.

Schud de baby nooit

Het huilen kan heel moeilijk zijn voor ouders. Het kan je verdrietig, gestrest of boos  maken. Ga weg bij de baby als je boos bent of veel stress hebt. Schud de baby nooit. Dat is heel gevaarlijk voor de baby. De baby kan doodgaan. Of gehandicapt worden.

Praat met anderen

Heb je vragen? Of vind je het huilen van je baby moeilijk? Zorg goed voor jezelf. Vraag op tijd om hulp. En praat erover met anderen. Bijvoorbeeld met je partner, familie of vrienden. Of ga naar het consultatiebureau.