Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersLekker Boeiend!Samen sta je sterker!
InwonersLekker Boeiend!Samen sta je sterker!
Publicatiedatum: 26-08-2021 om 02:55 uur
Laatste update: 12-10-2023 om 14:25 uur

Samen sta je sterker!

Op school

Sommige LHBTIQ+ jongeren voelen zich op school niet altijd geaccepteerd of onveilig. Dit kan komen door grof taalgebruik (bijvoorbeeld schelden met ‘homo’), pesten, vooroordelen of buitensluiten. Zie jij dit soort dingen op jouw school gebeuren? Dan is het belangrijk dat jij of iemand in jouw omgeving in actie komt! Weet je niet goed hoe je dit moet doen? Bespreek dit dan met jouw mentor, de vertrouwenspersoon op school of een vriend(in). Bij hen kun je altijd terecht voor hulp. Laat daarnaast zien dat jij LHBTIQ+ jongeren wel steunt en respecteert door hen een luisterend oor te bieden en te helpen waar mogelijk.

Online

Niet alleen op school wordt gepest, maar ook online via social media. Deze vorm van pesten stopt niet als je het schoolgebouw verlaat. Wat als je ziet dat iemand online (bijvoorbeeld via Instagram of WhatsApp) gepest wordt? Probeer dan te laten merken dat diegene er niet alleen voor staat en dat jij hem of haar steunt. Meld het pestgedrag ook bij jouw mentor of de vertrouwenspersoon op school. Doe dit ook als jij degene bent die online gepest wordt. Samen wordt er naar een goede oplossing gezocht!
Gelukkig wordt er online niet alleen maar gepest en kan het ook heel leuk zijn! Veel LHBTIQ+ jongeren vinden daar voorbeelden van mensen die compleet zichzelf durven zijn en hebben contact met anderen LHBTIQ+ jongeren. Zo hoef je je nooit alleen te voelen.

Behoefte aan hulp of ideeën om jouw school een veiligere plek voor LHBTIQ+ jongeren te maken?