Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersOnderzoekGezonde leefomgevingBrabanders houden van groene omgeving  

Brabanders houden van groene omgeving

Brabanders zijn veel buiten. Zowel in de zomer als in de winter wordt er veel gefietst en gewandeld. In de zomerse vrije tijd fietst of wandelt de helft van de respondenten (bijna) iedere dag. Ook sporten, tuinieren en buiten zitten of zonnen zijn favoriete bezigheden. Brabanders vinden een groene omgeving erg belangrijk. De meeste Brabanders (77%) zijn tevreden over het groen in hun buurt. Dit blijkt uit een panelonderzoek van de drie Brabantse GGD’en.

‘Meer tijd’ helpt om vaker naar buiten te gaan

Ongeveer de helft van de respondenten vindt dat zij genoeg buiten zijn, de anderen zouden wel vaker naar buiten willen. Een op de 5 respondenten geeft aan dat ‘meer tijd hebben’ daarbij zou helpen. Ook een betere gezondheid, meer bankjes of rustpunten of iemand om samen mee te gaan zouden daarbij kunnen helpen. Een klein deel (7%) geeft aan dat beter onderhouden wandel- en fietspaden zouden helpen.

Brabanders houden van groen

Bijna alle respondenten vinden groen in de omgeving (erg) belangrijk. Over het algemeen zijn de respondenten tevreden over het groen in de directe woonomgeving. Ruim driekwart is tevreden over de hoeveelheid groen in de buurt. Ruim 1 op de 3 respondenten gaat (bijna) iedere dag naar een park, bos of natuurgebied. Voor de meesten (85%) is een dergelijke groene plek goed bereikbaar (binnen 5 minuten lopen). Brabanders vinden vooral aantrekkelijke groene wandel- en fietsroutes belangrijk, maar zij vinden openbaar groen ook belangrijk voor klimaatbeheersing en biodiversiteit.

Van groen word je blij

Groen in de omgeving draagt bij aan verkoeling, heeft positieve effecten op onze gezondheid en gemoedstoestand en stimuleert om vaker naar buiten te gaan. Ook de respondenten in ons onderzoek ervaren de positieve effecten van groen. Van de respondenten geeft 78% aan dat tijd doorbrengen in een groene omgeving ervoor zorgt dat zij zich gezonder voelen. Bij 61% zorgt het voor minder stress en spanningen. Een ruim, gevarieerd lokaal groenaanbod in Brabant is en blijft belangrijk, ook voor onze gezondheid!

Over dit onderzoek

In juli bevroegen we ons gezondheidspanel over buiten zijn en groen in de omgeving. Ruim 13.500 mensen vulden de vragenlijst in. Meer weten over het onderzoek? Bekijk dan de infographic.

Meer weten over leefomgeving en gezondheidsbeleving?

Uit de resultaten blijkt dat Brabanders een groene en gezonde woon- en leefomgeving belangrijk vinden. In de kernwaarden gezonde leefomgeving adviseert de GGD om zorg te dragen voor voldoende groen als verkoeling, om elkaar te ontmoeten, te spelen, een ommetje te maken en groen om gewoon van te genieten. Op de Brabantse Omgevingsscan van de GGD is ook veel informatie te vinden over het thema groen en zijn cijfers te vinden over de beleving van de leefomgeving per gemeente.