Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersOnderzoekZonnebrandcrème belangrijkste zonbescherming voor Brabanders

Zonnebrandcrème belangrijkste zonbescherming voor Brabanders

Het merendeel van de Brabanders (88%) gebruikt zonnebrandcrème als bescherming tegen de zon. Ook blijven veel Brabanders in de schaduw of zij dragen beschermende kleding. Toch beschermen niet alle Brabanders zich voldoende tegen de zon. Slechts 13% smeert zich op zonnige dagen elke twee uur in. Een op de vijf bekijkt de huid nooit op verdachte plekjes.

Vooral veel ouderen gebruiken nooit zonnebrandcrème

Ongeveer 1 op de 8 respondenten (12%) geeft aan nooit zonnebrandcrème of -spray te gebruiken. Dit is met name het geval bij 75-plussers: van hen geeft 23% aan zich nooit in te smeren. De belangrijkste redenen die respondenten geven om zich niet in te smeren zijn dat ze niet snel verbranden, ze zich vergeten in te smeren en/of het vervelend vinden om zich in te smeren. Respondenten beschermen zich ook op andere manieren tegen de zon: ze blijven in de schaduw (62%), dragen een zonnebril (58%) en/of dragen een hoed of pet (46%).

Klein deel Brabanders smeert te laat

De meeste respondenten (80%) smeren zich op een dag voor de eerste keer in voordat ze naar buiten gaan. 5 procent smeert pas na enkele uren buiten of als zij dreigen te verbranden. Een klein deel van de respondenten (13%) smeert zich op zonnige dagen elke 2 uur opnieuw in: de helft doet dit soms. Na het buiten zwemmen smeert 36% zich opnieuw in. De meeste respondenten (84%) gebruiken bij het insmeren SPF 25-50.

4 op de 10 Brabanders maken zich nooit zorgen over huidkanker

40 procent van de respondenten maakt zich nooit zorgen over huidkanker; 7% maakt zich hier vaak of regelmatig zorgen over. 1/5 van de respondenten onderzoekt de huid vaak op verdachte plekjes en 40% heeft wel eens een verdacht plekje op de huid gevonden. De meesten (87%) zijn met een verdacht plekje -soms na het even aan te kijken- naar een arts gegaan.

Feiten en fabels

Respondenten kregen ook een aantal feiten en fabels over zonbescherming voorgelegd. Over het algemeen wisten zij de feiten goed te onderscheiden van de fabels. Bijna een kwart van de respondenten (23%) wist echter niet dat de gevolgen van uv-straling en verbranding voor kinderen groter zijn dan voor volwassenen.

Over dit onderzoek

Deze zomer zijn de leden van de GGD gezondheidspanels in Brabant bevraagd over zonbescherming. Ruim 7.600 panelleden vulden de vragenlijst in. Meer weten over het onderzoek? Bekijk dan de infographic.