Homepagina > Partners > Scholen > Voorlichting relaties & seksualiteit

Voorlichting relaties & seksualiteit

hartje in het zand

Voorlichting over relaties en seksualiteit gaat verder dan voorlichting over veilig vrijen. Het gaat ook over vriendschap, liefde, relaties, hoe ga je met elkaar om en het onderzoeken van eigen en andermans wensen én grenzen.

Vooral op school

Het is belangrijk om in gesprek te blijven over seksualiteit en relaties. Vooral op school! Want uit onderzoek blijkt dat school voor jongeren de belangrijkste en best gewaardeerde informatiebron over seksualiteit is.

Kwetsbare jongeren

Vooral de kwetsbare jongeren lopen extra risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag, soa, aids, ongewenste of onbedoelde zwangerschappen en ander risicogedrag. Soms omdat zij minder weerbaar zijn of gevoelig zijn voor sociale druk uit hun omgeving. Door regelmatig het thema seksualiteit en relaties aan bod te laten komen, kunt u deze jongeren helpen keuzes te maken die voor hen juist en passend zijn.

Onderwerpen

Relationele en seksuele vorming gaat bijvoorbeeld over:

  • (lichamelijke) veranderingen in de puberteit
  • verliefdheid
  • seksuele voorkeur
  • anticonceptie en veilige seks
  • onveilige seks en SOA
  • aangeven van eigen grenzen; respecteren van grenzen van anderen

Meer informatie

Hoe gaat u in de klas om met dit onderwerp? Heeft u behoefte aan advies over voorlichting over relaties & seksualiteit op school? Neem dan contact op met de sector Gezondheidsbevordering van de GGD Brabant-Zuidoost: secretariaat-gezondheidsbevordering@ggdbzo.nl.