Overslaan en naar de inhoud gaan

22 wekenprik

Ben jij 22 weken of langer zwanger? Dan kun je bij ons een prik halen tegen kinkhoest. Wanneer je de 22 wekenprik 2 weken voor eindezwangerschap hebt gekregen, is er voldoende tijd voor overdracht van antistoffen en kan de baby in aanmerking komen voor een vaccinatie minder. Het vaccin dat je krijgt bij de 22 wekenprik is de DKT (Difterie Kinkhoest en Tetanus )-prik. Deze vaccinatie beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen twee andere ziektes: tetanus en difterie.

Afspraak maken

Je kunt zelf een afspraak maken, inzien en wijzigen via het JGZ-portaal. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Klik op onderstaande button. Log daarna in met je DigiD. Eenmaal ingelogd kun je het aanmeldformulier voor vaccinaties tijdens de zwangerschap invullen en je zo voor de 22 wekenprik en/of de griepprik aanmelden.


Voor wie is de 22 wekenprik?

De prik is voor alle vrouwen die in Nederland wonen en 22 weken of langer zwanger zijn. Je kunt de prik tot 3 weken voor de uitgerekende datum komen halen. Dan scheelt het je kindje later 1 vaccinatie. Later in de zwangerschap kan ook, maar dan geldt dit niet meer. Ben je op het moment van de afspraak nog geen 22 weken zwanger? Dan kunnen wij je helaas niet vaccineren. Wij volgen daarin de richtlijnen van het RIVM.

Waarom een prik tegen kinkhoest?

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er ongeveer 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het komt soms zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Daarom wordt in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren opgenomen: deze prik zorgt ervoor dat baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd zijn. Bekijk de video ‘Waarom de 22 wekenprik?’