Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersLekker Boeiend!LHBTQ+ wat is dat?
InwonersLekker Boeiend!LHBTQ+ wat is dat?
Publicatiedatum: 26-08-2021 om 02:48 uur
Laatste update: 12-10-2023 om 14:17 uur

LHBTIQ+ wat is dat?​

Gender ≠ geslacht

Veel mensen denken dat gender hetzelfde is als geslacht, en dat je dus een jongen óf meisje bent. Dat klopt niet! Er is een mooie manier bedacht om gender uit te leggen, namelijk de genderbread person:

The genderbread person

Gender heeft zoals je ziet verschillende onderdelen, en is ook verbonden met geslacht en seksuele oriëntatie.

  • Genderidentiteit (identity): Hoe je je vanbinnen voelt. Dat kan meer mannelijk of meer vrouwelijk zijn, of geen van beide. Dit is super persoonlijk en alleen jij kan dit bepalen!
  • Genderexpressie (expression): Hoe je jezelf naar de buitenwereld laat zien. Dat kan meer mannelijk of meer vrouwelijk zijn, of iets ertussenin. Denk aan dingen zoals welke kleding je draagt, wat voor kapsel je hebt en hoe je je gedraagt.
  • Seksuele oriëntatie (attraction): Op wie je valt. Dat kan over romantische of seksuele aantrekking gaan. Meer daarover lees je verder op deze pagina.
  • Sekse/geslacht (sex): De biologische eigenschappen die je hebt meegekregen. Denk aan je geslachtsdelen, geslachtsorganen en genen bijvoorbeeld. Meestal ben je man of vrouw, maar er zijn ook intersekse mensen. Verder op deze pagina lees je daar meer over.

Als je genderidentiteit en geslacht overeenkomen (dus je bent geboren als jongen en voelt je ook een jongen) noemen we dat cisgender. Als die niet overeenkomen, noemen we dat transgender.

Gender is niet binair, het bestaat uit meer dan twee opties. Het is dus niet zo simpel als jongen óf meisje. Er bestaan ontzettend veel variaties, en dat is allemaal oké. Het gaat erom dat jij je lekker in je lijf voelt!

Waar staat LHBTQIAP+ voor?

LHBTQIAP+ is een gezamenlijke term voor verschillende genderidentiteiten en seksuele oriëntaties. Hieronder zie je waar alle letters voor staan:

  • Lesbisch: Een vrouw die valt op een vrouw
  • Homo(seksueel): Een man die valt op een man
  • Bi(seksueel): Iemand die op zowel mannen als vrouwen valt
  • Transgender: Wanneer iemand zich niet, of niet helemaal, thuis voelt bij het geslacht dat die bij de geboorte heeft meegekregen
  • Queer: Een open, brede identiteit en seksualiteit. Iemand die zich niet in een hokje wil plaatsen qua gender en/of seksuele voorkeur. Het wordt ook wel eens gebruikt als overkoepelende term voor iedereen die niet cisgender en hetero is
  • Intersekse: Mensen die geboren zijn met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Er zijn heel veel verschillende variaties van. Dat kan gaan over de geslachtsdelen (zowel van binnen als van buiten), maar ook over hormonen, chromosomen of genen
  • Aseksueel (ook wel ‘ace’ genoemd): Iemand die weinig of geen seksuele aantrekking voelt. Dat wil niet zeggen dat diegene niet verliefd kan worden. Iemand die weinig of geen romantische aantrekking voelt, noem je ‘aromantisch’ of ‘aro’
  • Panseksueel: Iemand die valt op mensen, zonder naar gender of geslacht te kijken
  • +: De plus staat voor iedereen die niet cisgender en hetero is, en niet in één van de andere hokjes valt. Hiermee wordt de term voor iedereen inclusief. Een van de genderidentiteiten die bijvoorbeeld nog niet genoemd is, maar wel steeds vaker voorkomt, is non-binair. Iemand die non-binair is, voelt zich niet helemaal man en niet helemaal vrouw, en ziet gender als spectrum in plaats van als twee opties.

Hetero(seksueel) hoort niet in dit rijtje thuis, maar is wel een term die je misschien vaak hoort. Het betekent dat je op iemand van het andere geslacht valt. Dus als jongen op meiden valt, of als meisje op jongens.

Omdat het een erg lange verzameling aan letters is, wordt ook vaak een kortere variant gebruikt (zoals LHBT+ of LHBTIQ+) of wordt de term ‘queer’ gebruikt.

Jouw seksuele voorkeur

Veel jongeren vragen zich af wat hun seksuele oriëntatie is. Het antwoord is niet zo makkelijk te geven. Jouw seksuele voorkeur is namelijk niet altijd 100% duidelijk en kan soms ook nog veranderen. In je puberteit begin je misschien iemand leuk te vinden. Dat kan een jongen of een meisje zijn of misschien wel iemand die niet in een van deze hokjes past. Soms is het de ene keer een jongen en de andere keer een meisje. Twijfel jij wat jouw seksuele voorkeur is of wil je meer informatie? Kijk dan eens op de websites Sense.info en Iedereenisanders.nl​.

Uit de kast

Vaak gaan mensen er automatisch van uit dat je hetero bent. Ze vragen bijvoorbeeld aan jongens: ‘heb je een vriendin?’ en niet ‘heb je een vriend’ of ‘heb je een partner?’ Het moment dat je aan de mensen in jouw omgeving vertelt dat je niet cisgender of hetero bent, wordt ook wel ‘uit de kast komen’ genoemd. Je maakt aan je omgeving duidelijk hoe jij je voelt. Misschien denk je: waarom zou je anderen vertellen dat je niet hetero bent? Hetero’s vertellen dat toch ook niet? Dat is ook wel een beetje gek. Toch kan het voelen als een opluchting. Mensen in jouw omgeving weten beter hoe jij in elkaar zit. Uit de kast komen doe je dus niet voor jouw omgeving, maar vooral voor jezelf. Wanneer je uit de kast komt en hoe je dit vertelt, bepaal je natuurlijk zelf!