Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 20-12-2022 om 02:43 uur
Laatste update: 13-03-2024 om 8:26 uur

Schurft (scabiës)

Scabiës of schurft is een besmettelijke huidziekte. Schurft wordt veroorzaakt door een klein beestje: de schurftmijt. Iedereen kan het krijgen. Je herkent schurft aan toenemende jeuk, vooral ’s nachts en bij warmte. Schurft gaat niet vanzelf over, een behandeling is altijd nodig. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts. GGD Brabant-Zuidoost heeft geen testmogelijkheden. Op deze pagina lees je meer informatie.

Via this link, information about treatment is available in multiple languages.
Everything you need to know about scabies in multiple languages at Steffie.nl

Wat is schurft?

Schurft wordt ook scabiës genoemd. Het is een besmettelijke ziekte.  Mensen krijgen het door de schurftmijt. Het beestje is zo klein, dat je hem bijna niet kunt zien op de huid. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Schurft komt regelmatig voor in Nederland. De laatste jaren zien huisartsen meer patiënten met schurft met name in de leeftijdsgroep 15 t/m 24 jaar. 

Hoe krijg je schurft?

Je kunt besmet raken door contact met de huid van iemand die schurft heeft. Dat contact moet meer dan 15 minuten zijn. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer je iemand met schurft helpt met wassen en aankleden
  • Je in hetzelfde bed slaapt met iemand die schurft heeft.

Je kunt ook besmet raken als:

  • Je kleding aantrekt van iemand met schurft
  • Een knuffel gebruikt van iemand met schurft
  • Een muts of sloffen gebruikt van iemand met schurft.

Iemand met schurft is besmettelijk, zolang er mijten en eitjes van mijten in de huid zitten. Wordt iemand behandeld tegen schurft? Dan is hij 12 uur na de behandeling niet meer besmettelijk.

Wat merk ik?

De schurftmijt is zo klein, dat je hem bijna niet kunt zien op de huid. Daar is het beestje te klein voor. Klachten die je kunt hebben:

  • Heftige jeuk, vooral in de nacht en bij warmte
  • Je kunt schilferige gangetjes zien op je huid, vooral tussen de vinger, bij de enkels en voeten
  • Gevoelige, rode huid ontstekingsreactie en door het krabben.

De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het 2 tot 6 weken, voordat de jeuk begint. Bij een volgende besmetting begint de jeuk al na een paar dagen.

Wat kan ik doen?

Er is geen vaccinatie en er zijn geen medicijnen om niet besmet te raken met schurft. Je kunt wel op het volgende letten:

  • Gebruik geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander
  • Voorkom lichamelijk contact met iemand die schurft heeft.

Schurft gaat niet vanzelf over. Schurft is goed te behandelen met een speciale crème en/of tabletten. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts. GGD Brabant-Zuidoost heeft geen testmogelijkheden.

Heb je schurft en denk je dat je iemand anders besmet hebt?

Vertel het dan aan hem of haar en zeg dat hij naar de huisarts moet gaan. Alle mensen die besmet kunnen zijn, moeten ook worden behandeld. Vooral huisgenoten zijn erg belangrijk! Ook als ze geen klachten hebben, moeten ze waarschijnlijk behandeld worden.

Uitleg behandeling

Hoe snel na behandeling verdwijnt de jeuk?

Meestal verdwijnt de jeuk binnen drie dagen na behandeling. Je kunt ‘na-jeuk’ krijgen. Meestal is dat minder erg dan de oorspronkelijke jeuk. Dit kan tot 6 weken duren. ‘Na-jeuk’ komt vaker voor bij mensen met aanleg voor eczeem.

Meer informatie