Laatste update: 13-05-2025 om 12:21 uur
Schoolgidsinformatie jeugdgezondheidszorg
Gelukkig gezonde kinderen
Jeugdgezondheidszorg
Scholen werken samen met het team Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Brabant-Zuidoost. Dit team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige, verpleegkundig specialist, assistent, gedragswetenschapper en een gezonde school-adviseur. Jeugdgezondheidszorg is er voor alle kinderen en hun ouders: vanaf de zwangerschap en de geboorte tot de leeftijd van 18 jaar.
Schoolgidsinformatie Voortgezet Onderwijs
Schoolgidsinformatie Voortgezet Onderwijs
Gezondheidsonderzoek
In de eerste en vierde klas vullen alle leerlingen een digitale vragenlijst in (de Check). Je ontvangt hierover vooraf informatie. Er worden vragen gesteld over onder andere gezondheid, leefstijl en sociale contacten. Leerlingen uit klas 1 worden ook gewogen en gemeten. Dit gezondheidsonderzoek is bedoeld om mogelijke (gezondheids)problemen bij jongeren op tijd te signaleren en als het nodig is ook hulp te kunnen bieden. Wanneer uit de vragenlijst zorgen of vragen naar voren komen of wanneer de screening van lengte en gewicht daar aanleiding toe geeft haalt de jeugdverpleegkundige je zoon of dochter uit de klas voor een gesprek. Je kind kan ook zelf een gesprek aanvragen. Als het team Jeugdgezondheidszorg hulp of begeleiding adviseert, dan word je hierover geïnformeerd.
Het gezondheidsonderzoek is niet verplicht. Jeugdgezondheidszorg houdt vanuit een wettelijke taak zicht op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dit om problemen op tijd te signaleren en voorkomen.
Even praten….
Is het normaal dat mijn puberdochter zich zo buitensporig gedraagt? Ik vermoed dat mijn kind experimenteert met drugs. Hoe ga ik daarmee om? Is mijn zoon wel zelfstandig genoeg voor zijn leeftijd?
Voor dit soort vragen kun je altijd terecht bij het team JGZ. Praten met een deskundige biedt vaak nieuwe inzichten en helpt je verder. Zij bieden een luisterend oor, geven hulp en advies en informatie die helpt. Als het nodig is verwijzen ze door.
Zorgteam
JGZ neemt ook deel aan de zorgstructuur van de school, zij sluiten aan bij de zorgoverleggen van de school.
Vaccinaties
Alle kinderen in Nederland hebben recht op vaccinaties tegen 13 ernstige infectieziekten. Dat is geregeld in het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Vanaf de leeftijd van 10 jaar krijgen alle kinderen vaccinaties in groepsverband aangeboden voor HPV (10 jaar) en Meningokokken ACWY (14 jaar). De GGD voert deze groepsvaccinaties uit. Zij doen dat jaarlijks in het voor- en najaar en op verschillende locaties in de regio. Is jouw kind aan de beurt? Dan krijg je automatisch een uitnodiging van het RIVM. Meer informatie op www.ggdbzo.nl/groepsvaccinaties-rvp of www.rijksvaccinatieprogramma.nl.
Ziekteverzuimbegeleiding
De school houdt het ziekteverzuim van leerlingen goed in de gaten. Als wij ons zorgen maken, informeren wij de ouder. We kunnen de leerling ook aanmelden bij het team Jeugdgezondheidszorg. Zij nodigen jou en je zoon of dochter daarna uit voor een gesprek. De JGZ-professional bespreekt dan waardoor het verzuim veroorzaakt wordt en hoe verder verzuim beperkt kan worden. De gezondheid van de jongere staat hierin altijd centraal.
Extra informatie
- Betrouwbare en actuele informatie over opgroeien en opvoeden vind je op de website www.groeigids.nl. Deze informatie is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en deskundigen uit de praktijk en is getoetst door ouders.
- Je vindt deze informatie ook in de gratis GroeiGids app. Met deze app volg je de groei en ontwikkeling van je kind in groeicurves, ontvang je automatisch berichten met info en tips en je kunt een eigen groeipad aanmaken met bijzondere momenten.
- Jongeren kunnen zelf alle informatie over gezondheid vinden op JouwGGD.nl. Ook kunnen ze (anoniem) chatten en mailen met een jeugdverpleegkundige. JouwGGD is speciaal voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar.
De GGD doet meer
- Naast het individuele gezondheidsonderzoek in klas 1 en 4 doet de GGD ook anoniem vragenlijstonderzoek naar de gezondheid van jongeren. Bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in hun alcoholgebruik, beweeggedrag en sociale contacten. De informatie uit deze Gezondheidsmonitor Jeugd helpt scholen en gemeenten bij hun beleid en aanpak om jongeren zo gezond mogelijk te laten opgroeien. Wanneer er een onderzoek plaatsvindt word je hierover altijd vooraf geïnformeerd.
- GGD kan scholen helpen bij het creëren van een gezonde leer- en leefomgeving. Via de Gezonde School aanpak bieden wij advies en ondersteuning op verschillende gezondheidsthema’s zoals welbevinden, bewegen en sport of relaties en seksualiteit. Wil je weten of jouw kind naar een Gezonde School gaat? Kijk op: Overzicht Gezonde Scholen | Mijn Gezonde School
- GGD-medewerkers verzorgen voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen voor ouders, scholen en kinderen. Bekijk hier het aanbod cursussen en webinars over opvoeden en opgroeien.
- Elke 4 jaar doet de GGD een onderzoek naar de gezondheid van alle kinderen van 0 t/m 11 jaar en van 12 t/m 17 jaar. Met de resultaten uit deze onderzoeken kunnen onder andere gemeenten en scholen hun beleid en activiteiten ontwikkelen.
- De GGD werkt in de meeste gemeenten mee aan de Storm-aanpak. Meer info kun je vinden op: Gezond leven? Check het even! – GGD Brabant-Zuidoost of Home – STORM aanpak
- De GGD heeft een centrum seksuele gezondheid. Jongeren tot 24 jaar kunnen gratis en anoniem een SOA test halen. De website www.sense.info geeft informatie over seksualiteit en soa’s en de mogelijkheid om anoniem hierover te chatten of een training te volgen.
- De GGD houdt zich bezig met het voorkomen, bestrijden en opsporen van infectieziekten.
Wil je meer weten?
Op de website ggdbzo.nl/mijn-kind lees je precies wat je kan verwachten als je een afspraak met GGD Brabant-Zuidoost hebt. Je vindt hier ook veel antwoorden op vragen over opvoeden, opgroeien, vaccinaties en het JGZ-portaal. Heb je een andere vraag? Bel 088 0031 414 van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.