Homepagina > GGD Academy > Gatekeeperstraining

Gatekeeperstraining

Stel de vraag van je leven

In je werk, maar ook privé, kun je wel eens mensen ontmoeten die problemen hebben op het gebied van wonen, school, werk, relaties, gezondheid… Soms zijn die problemen zo intens dat depressieve en zelfs suïcidale gedachten kunnen ontstaan. Niet eenvoudig om dan een gesprek aan te gaan over zelfmoord.
Uit onderzoek weten we dat praten over zelfmoord(gedachten) oplucht en ruimte biedt om andere oplossingen en (professionele) hulp te zoeken. Met een open en eerlijke vraag kan jij het verschil maken; “de vraag van je leven”.

Gatekeeperstraining
Hoe herken je signalen van iemand met suïcidale gedachten? Hoe ga je hierover met iemand in gesprek? Wat kun je zeggen? Wat niet? Hoe verwijs je naar de juiste instanties?
Hoe betrek je de omgeving zo goed mogelijk? Deze vragen staan centraal in de  suïcidepreventietraining voor gatekeepers, waarin we daadwerkelijk oefenen met deze gespreksvoering.

Wie zijn gatekeepers?
Gatekeepers zijn beroepsmensen die een sleutelrol kunnen vervullen in het begeleiden van mensen met zelfmoordgedachten naar professionele hulp. Zij hebben veel contacten met (kwetsbare) mensen in sectoren als het onderwijs, de zorg en de sociaal economische sector. Denk aan de thuiszorgmedewerker, bewindvoerder, ambulancemedewerker, deurwaarder, echtscheidingsadvocaat, pastoor, politieagent of wijkbeheerder.

Wat leer je? 

  • herkennen van en omgaan met signalen van suïcidaliteit
  • met concrete handvatten en zonder schroom een gesprek aangaan met wanhopige mensen
  • verantwoord doorvragen
  • wanneer en hoe doorverwijzen naar professionele hulp

Duur
De training duurt een dagdeel van 4 uur.

Locatie 
GGD Brabant-Zuidoost
Clausplein 10
5611 XP Eindhoven

Kosten
Kosten per deelnemer €115,- inclusief materialen. De GGD Academy is vrijgesteld van BTW.

Aanmelden
De eerstvolgende training is op 21 september 2021 van 12.45-17.00 uur. Vul je gegevens hieronder in om je aan te melden. 

Leveringsvoorwaarden
Je kunt tot 14 dagen voor de training annuleren. Hierna zijn wij genoodzaakt om 50% van de deelname kosten in rekening te brengen. Jouw organisatie mag wel iemand anders in de plaats van de ingeschreven deelnemer laten deelnemen.

 Meld je aan

Voornaam *


Achternaam *


Organisatie *


Functie *


E-mail *


Telefoonnummer *


Factuuradres *


Postcode en plaats *


Ik meld me aan voor de gatekeeperstraining *

 

 

 

 

Ervaring van een deelnemer:
“Meteen na de training heb ik mijn vuurdoop gehad. Nog diezelfde avond hebben mijn collega en ik een cliënt kunnen weerhouden om zelfmoord te plegen. Dankzij de tips en vaardigheden uit de training voelde ik me gesterkt en vol vertrouwen. Het had niet beter getimed kunnen zijn “