InwonersCoronavirusCoronatestPositieve zelftest
InwonersCoronavirusCoronatestPositieve zelftest
Publicatiedatum: 13-07-2021 om 09:12 uur
Laatste update: 26-09-2022 om 9:46 uur

Positieve zelftest

Heb je een positieve zelftest? Dan heb je sinds 11 april geen bevestiging van de GGD nodig. Je gaat direct in isolatie. Tenzij je bij de doelgroepen hoort voor wie het testadvies bij de GGD blijft gelden. Op deze pagina lees je wat het advies is voor jou en je huisgenoten en contacten na een positieve zelftest.

Positieve zelftest. Wat nu?

1. Ga in isolatie
Je hebt corona. Blijf minimaal 5 dagen thuis in je eigen kamer tot je 24 uur klachtenvrij bent. Laat geen bezoek komen. Hier lees je welke adviezen en leefregels voor jou gelden. Bekijk op MijnVraagOverCorona.nl welke quarantaineregels voor jou gelden.

Let op: test niet opnieuw binnen 8 weken na je positieve test. De kans dat de coronatest nog positief is van die besmetting is groter dan dat je een nieuwe infectie hebt opgelopen en weer besmettelijk bent. Je hoeft dus ook geen negatieve zelftest te hebben om uit isolatie te mogen. Bekijk hier wanneer je uit isolatie mag.

2. Informeer je nauwe contacten

3. Herstelbewijs nodig? Laat je testen bij de GGD
Heb je een herstelbewijs nodig omdat je na je herstel op reis wilt naar het buitenland? Maak dan een afspraak voor een coronatest bij de GGD. En bekijk hoe je een herstelbewijs aanvraagt.

4. Als je bij deze doelgroepen hoort, laat je je ook testen bij de GGD
Voor zorgmedewerkers en inwoners met een kwetsbare gezondheid blijft het advies om zich te laten testen bij de GGD. Dat geldt ook voor inwoners bij wie het niet lukt om een zelftest af te nemen. Maak een afspraak voor een coronatest bij de GGD.

Tips bij een positieve testuitslag

 • Lees meer in de folder ‘Hulp en steun bij quarantaine’ op de website van de Rijksoverheid.
 • Ervaar je psychische of praktische problemen tijdens de quarantaine of isolatie? Vraag gerust om hulp. Kijk hier voor meer informatie over quarantainecoaches.
 • Plan geen nieuwe coronatest als je in de afgelopen 8 weken positief bent getest bij de GGD. Het heeft geen zin om op die manier te kijken of je negatief test en je al eerder uit huis mag.

  Uitslag van de PCR-test bij de GGD bekijken

  Heb je je bij de GGD laten testen? Je kunt de uitslag van de coronatest het snelst bekijken op coronatest.nl als je een DigiD hebt. Vraag dus een DigiD aan voor kinderen (ook onder de 12 jaar) om zo snel mogelijk de uitslag te zien.

  Je ontvangt van de GGD een beveiligde mail met informatie en adviezen voor jou en je omgeving als je positief getest bent. Bij vragen kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

  Ernstige klachten of werken in de zorg/op school

  • Bel je huisarts bij ernstige klachten
   Krijg je ernstige klachten, zoals benauwdheid of hoge koorts? Of voel je je steeds zieker worden? Bel dan je huisarts. Of bel 112 bij direct levensgevaar.
  • Werk je in de zorg? Overleg dan met jouw bedrijfsarts of werkgever
  • Leerling of leraar? Geef je positieve uitslag door aan je school
   Het is belangrijk dat je kinderopvang, basisschool of middelbare school op de hoogte is, zodat zij in overleg met de GGD maatregelen kunnen nemen om verspreiding te voorkomen.

  Vragen?

  Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met ons via 088 0031 595. We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 – 17:00. In verband met drukte kan de wachttijd aan de telefoon oplopen, wij vragen hiervoor je begrip.

  Veelgestelde vragen