Publicatiedatum: 15-10-2021 om 02:44 uur
Laatste update: 12-01-2022 om 12:25 uur

Derde prik voor mensen met ernstige afweerstoornis

Bij een kleine groep patiënten met een ernstige afweerstoornis werken de twee coronavaccinaties onvoldoende. Daarom komen zij in aanmerking voor een derde vaccinatie, zodat ze een betere bescherming krijgen tegen het coronavirus. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of behandeling. Zij krijgen van hun medisch specialist een uitnodiging voor een vaccinatie bij de GGD.

De derde prik is iets anders dan de boosterprik. Iedereen krijgt op volgorde van leeftijd een uitnodiging voor de boosterprik, de derde prik is alleen voor immuungecompromitteerden. Hier lees je meer over de boosterprik.

Kom je in aanmerking voor de derde prik? Neem je uitnodiging van je medisch specialist mee naar de vaccinatielocatie. Je krijgt de derde vaccinatie alleen op vertoon van deze uitnodiging.

Welk vaccin?

De derde vaccinatie voor deze groep mensen bestaat uit een vaccinatie met een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna). Je kunt zelf niet kiezen voor een bepaald merk, je krijgt wat er op dat moment bij de GGD beschikbaar is. Je krijgt dus óf een vaccin van hetzelfde merk als waar je eerder mee bent gevaccineerd, of je krijgt een vaccin van een ander merk. Het is in ieder geval wel altijd een mRNA-vaccin.

Ook een boosterprik nodig na derde prik

Als je in aanmerking komt voor een derde prik, is na drie prikken je basisvaccinatie Covid-19 voltooid. Net als anderen heb je drie maanden daarna een boosterprik (oppepper) nodig om de bescherming tegen ernstige ziekte of overlijden door corona op peil te brengen. 

De derde prik is geen booster en de CoronaCheck app registreert de derde prik ook niet als booster.

Meer weten?

Lees hier het antwoord op veelgestelde vragen over de derde coronavaccinatie.

Veelgestelde vragen van een onderwerp categorie

 • Mijn kind heeft ook een oproep of afspraak voor een andere vaccinatie zoals de HPV of de DTP en BMR. Wat moet ik doen met de uitnodiging voor de coronavaccinaties?

  Plan in dit geval eerst de afspraak voor de andere vaccinatie, en/of laat de afspraak voor die vaccinatie staan.

  Er moeten minstens 14 dagen zitten tussen de coronavaccinatie en andere vaccinaties. Geef daarom ook bij de GGD aan dat je kind ook een ander vaccin krijgt.

 • Hoeveel tijd zit er tussen de eerste en tweede vaccinatie bij kinderen?

  Als jouw kind bij de medisch hoog-risico groep hoort, krijgt hij/zij de tweede vaccinatie na 4 weken. Als jouw kind niet bij de medisch-hoog-risico groep hoort, krijgt hij/zij de tweede vaccinatie na 8 weken. Lees hier meer over op de website van het RIVM.

 • Mijn kind heeft corona gehad. Wanneer mag hij/zij het vaccin krijgen?

  Is jouw kind bij de GGD positief getest op corona maar niet ziek geweest van corona? Of had jouw kind maar lichte klachten en duurde dat minder dan 1 dag? Dan kun je gewoon de afspraak inplannen.

  Is jouw kind bij de GGD positief getest op corona en wél ziek geweest? Of had jouw kind maar lichte klachten maar duurde dit langer dan 1 dag? Dan mag hij/zij de vaccinatie pas krijgen als er minstens 12 weken voorbij zijn sinds de symptomen begonnen.

 • Mijn kind heeft al een corona-infectie gehad. Heeft mijn kind dan 1 of 2 COVID-vaccinaties nodig?

  Ook als jouw kind corona heeft gehad, is het advies om toch 2 vaccinaties te halen. Dit is nodig voor een zo goed mogelijke bescherming.

 • Mijn kind wordt 12 tussen de eerste en de tweede vaccinatie. Welk vaccin krijgt mijn kind dan als tweede vaccinatie?

  De tweede vaccinatie is altijd hetzelfde als de eerste vaccinatie. Ook als kinderen 12 zijn geworden na de eerste vaccinatie. Deze kinderen krijgen twee keer het kinder-vaccin van Pfizer.