Wat kun je doen om krampjes te voorkomen of te verminderen?

 • Neem tijd voor een boertje na het voeden. Houd je baby met zijn buik op je schouder.
 • Breng rust in het drinken
  Als je baby snel drinkt geef dan voor de voeding even (minuut of 3-4) je pink of een fopspeen. Zo kan je baby zijn grootste zuigkracht daarop al kwijt. Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken. Als je voeding uit de fles geeft kan het soms helpen een speen met een kleinere opening te proberen. Je baby moet dan harder zuigen wat ervoor kan zorgen dat de voeding minder snel in de maag komt.
 • Voorkom lucht in de speen van de fles
  Geef je voeding uit de fles? Let erop dat er geen of zo min mogelijk lucht in de speen zit, zodat je baby zo min mogelijk lucht mee naar binnen hapt. Schud de fles vooraf het voeden niet te hard en zorg er tijdens het voeden voor dat de speen helemaal gevuld is met melk. Soms is het wenselijk een andere fles te gaan gebruiken die ervoor zorgt dat er minder lucht mee ingeslikt kan worden.
 • Bij verkoudheid
  Als je baby verkouden is zal hij moeite hebben met ademen, met name bij het drinken. Je kan 10-15 minuten voorafgaand aan het voeden een zoutoplossing of neusspray in de neus toedienen voor verlichting. Hopelijk heeft je baby dan wat minder moeite met ademen tijdens het voeden.
 • Vermijd bepaalde etenswaren bij borstvoeding
  Als je borstvoeding geeft kunnen sommige etenswaren die jij eet krampjes veroorzaken bij je baby. Dat kan specifiek één ding zijn, maar het kunnen er ook meer zijn. Van de volgende etenswaren is bekend dat ze krampjes kunnen veroorzaken: ui, knoflook, kool, paprika, prei, tomaat, rabarber, specerijen, citrusvruchten, druiven, aardbeien, chocola, bonen, schaaldieren, koffie en koolzuurhoudende dranken. Om erachter te komen of een of meerdere van de hiervoor genoemde etenswaren de boosdoener zijn, kun je ervoor kiezen deze etenswaren een tijdje te vermijden. Merk je dat je baby minder last gaat krijgen van zijn krampjes? Dan is de kans groot dat een of meerdere van die etenswaren de krampjes bevorderden of veroorzaakten. Voeg daarna weer een voor een de etenswaren die je eerder wegliet toe aan je eetpatroon. Krijgt je baby weer meer krampjes vanaf het moment dat je bijvoorbeeld weer prei eet? Dan weet je dat je prei zolang je borstvoeding geeft beter niet kan eten.

Mijn baby heeft krampjes, hoe kan ik hem of haar helpen?

Krampjes zijn heel normaal, maar zijn wel vervelend voor je baby. Met name in de eerste weken hebben baby’s vaak last van krampjes in de avonduren. De piek van de darmkrampjes ligt bij de 6 tot 8 weken, daarna merk je dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden gaan de krampjes meestal vanzelf over.

Waar vind ik meer informatie over drugs en gezondheid?

Voor het beantwoorden van al je vragen over drugs of drugsverslaving kun je bij Novadic-Kentron terecht. Of bekijk de website Drugsinfo.nl. Jongeren kunnen terecht op de website JouwGGD.nl. Daar kun je ook mailen of chatten met een jeugdverpleegkundige van de GGD.

Kan ik als ouder de resultaten bekijken?

De uitkomsten van de onderzoeken worden gepubliceerd in het Landelijk Register Kinderopvang. 

Het register is openbaar. Ouders kunnen op deze website inspectierapporten inzien van alle kinderopvanglocaties. Zo kunnen ouders een weloverwogen keuze maken voor de opvang van hun kind(eren).  

Heb je een melding of een klacht over de kwaliteitseisen van de kinderopvang?

Wil je als ouder/verzorger een melding doen over de kwaliteitseisen van een kinderopvang?  

Dan kun je het volgende doen: 

 1. Bespreek het eerst met de houder van de kinderopvang. Zij hebben hiervoor een richtlijn.
 2. Komen jullie er samen niet uit? Neem dan contact op met het Klachtenloket kinderopvang.
 3. Wil je als ouder/verzorger niet naar het Klachtenloket Kinderopvang dan kun je de klacht voorleggen aan de Geschillencommissie. Deze geschillencommissie behandelt klachten van consumenten en oudercommissies tegen houders van kinderopvang. De commissie behandelt geen klachten tegen een gastouder, maar alleen tegen een gastouderbureau. Gedraagt een gastouder zich dus niet zoals het hoort, dan kun je jouw klacht melden bij het gastouderbureau.  
 4. Ouders/verzorgers kunnen ook een klacht melden bij de ambtenaar kinderopvang van de gemeente (van de kinderopvang). De ambtenaar beoordeelt of er een onderzoek nodig is.
 5. Je kunt ook contact opnemen met BOinK 
  Deze vereniging behartigt de belangen van ouders in de branche, politiek, media en bij andere organisaties.  

Hoe organiseer ik rust, regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie?

Wat is rust, regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie?

Rust staat voor een gezonde afwisseling van slapen en waken. Regelmaat is dezelfde opeenvolging van gebeurtenissen in een vaste volgorde. Ook herhaling is belangrijk. Daarmee bedoelen we dezelfde activiteit doe je op dezelfde plek, zoals spelen in de box en slapen in bed. Regelmaat en herhaling geven voorspelbaarheid. Jouw kind snapt wat je straks gaat doen. En dat geeft een veilig gevoel. Prikkelreductie betekent zorgen dat je jouw baby niet teveel indrukken geeft.

Hoe doe je dat?

✔ Rust, prikkelreductie

Zorg overdag voor rust door je baby structuur te bieden. Voorkom te veel prikkels.

Wat zijn prikkels?

Prikkels zijn indrukken door drukte in huis, zoals andere kinderen die rondom het slapen veel lawaai maken, de radio of de televisie. Hoe minder spanning en opwinding voor het slapen, hoe makkelijker een kind in slaap valt. Zo vind je het misschien leuk om nog even een kiekeboe spelletje te doen vlak voor het slapen. Het kan je baby vrolijk maken, maar het kan ook voor extra prikkels zorgen, waardoor je baby lastiger in slaap valt. Gebruik je soms een telefoon of tablet om je baby rustig te maken? Daarvan kan je baby slechter gaan slapen. Doe dit zo min mogelijk en zeker niet rond het avondeten of bedtijd. Ook een vaste slaapplek geeft rust.

Wat kun je doen?

Ruim het huis op en voorkom te harde geluiden van bijvoorbeeld tv, computer, broertjes of zusjes. Je geeft ook rust door zelf rustig te zijn en lief tegen je kind te praten of te zingen.

✔ Regelmaat, voorspelbaarheid

Baby’s houden van herhaling. Een baby ervaart elke dag weer iets nieuws wat hij hoort, ruikt ziet en voelt. Het is dan fijn als er ook dingen zijn die iedere dag hetzelfde gaan, bijvoorbeeld dezelfde gebeurtenis op dezelfde plek. Dit geeft voorspelbaarheid.

Wat kun je doen?

Volg een vast patroon (ritueel) bij het naar bed gaan. Doe ook alles in een vaste volgorde als je baby wakker wordt: eerst een schone luier, dan voeden, dan knuffelen of spelen in de box en weer naar bed als hij moe wordt. Als je ergens anders bent, probeer dan zoveel mogelijk hetzelfde patroon te volgen. Vertel anderen ook over deze gewoonten, bijvoorbeeld wanneer je baby bij familie slaapt. Het is voor je kind ook fijn als jij vertelt wat jullie gaan doen.

Mijn kind is heel angstig. Wat kan ik doen?

Stel je kind gerust. Troost hem of haar. Als jouw kind wat ouder is: praat samen over waarvan het schrok. Angst hoort bij de normale ontwikkeling. Het is een basisemotie en dus niet perse een psychisch probleem. Angst is normaal in stressvolle situaties en kan zelfs nuttig zijn om te waarschuwen bij gevaar.

Veel voorkomende angsten bij kinderen op verschillende leeftijden

Voorbeelden van angsten die horen bij de ontwikkelingsfase van het kind zijn:

 • 0-12 maanden:
  Verlies van steun of fysiek contact met verzorgers (scheidingsangst), harde geluiden, plotselinge toenadering, vreemde voorwerpen.
 • 1-4 jaar:
  Scheiding, hoogte/diepte, onweer, vuur, water, donker, nachtmerries, dieren, zien van bloed.
 • 4+ jaar:
  Angst voor een mogelijke overstroming, echtscheiding, natuurrampen, het krijgen van een ziekte, falen of de mening van de groep.

Waar moet je op letten als ouder?

Angst wordt een probleem als het ook voorkomt buiten stressvolle situaties. Zoals op momenten die we hierboven beschrijven. Maar ook wanneer angst jouw kind beperkingen geeft in het dagelijks leven. Twijfel je of de angst van jouw kind bij de normale ontwikkeling hoort? Maak dan een afspraak met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts op het consultatiebureau.