Laatste update: 08-05-2023 om 7:42 uur
Mpox – monkeypox (apenpokken)
Vanaf 8 mei vaccinatie tegen mpox/monkeypox
Vanaf 8 mei begint de GGD weer met vaccineren tegen mpox (voorheen: monkeypox of apenpokken). Dat doen we om te voorkomen dat het virus opnieuw opleeft. Op dit moment zijn er nauwelijks nieuwe gevallen van mpox in Nederland of in de rest van Europa. Maar wereldwijd zijn er zo nu en dan oplevingen. Daarom is besloten om deze zomer een nieuwe vaccinatieronde voor mpox te starten. Zo gaan mensen uit de doelgroep goed beschermd de zomer in.
Check hier of je in aanmerking komt voor de mpox-vaccinatie.
Zo herken je mpox
Bij mpox krijg je uitslag op je lichaam of je gezicht. De uitslag begint vaak met vlekken in het gezicht of de schaamstreek, deze vlekken veranderen in blaasjes. De klachten beginnen zo’n 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Bekijk hier hoe mpox eruit ziet.
Verspreiding van mpox
Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks.
In Nederland komt ook mpox voor
De meeste besmettingen zijn gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Iedereen kan mpox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meest actuele informatie vind je bij de meest gestelde vragen van het RIVM.
Let op: Mpox is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname wordt de naam ‘apenpokken’ vaak voor de ziekte krentenbaard gebruikt.
Wat te doen als je denkt dat je besmet bent met mpox?
- Heb je intensief huid-op-huidcontact gehad met iemand die het virus heeft? Volg de leefregels goed na en let de weken daarna goed op of je klachten of blaasjes krijgt.
- Krijg je klachten of blaasjes? Bel meteen de huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek, want dat past bij mpox. In het weekend bel je de huisartsenpost.
- Twijfel je na seksueel contact of je een soa of mpox-besmetting hebt? Mail ons dan op seksuelegezondheid@ggdbzo.nl. Wij nemen contact met je op om te bespreken of we je inplannen voor een speciaal spreekuur. Zo houden we het voor jou, anderen en onszelf veilig.
- Blijkt uit een test dat je mpox hebt? Blijf dan thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven.
De rol van de GGD’en bij mpox
Wij informeren het RIVM als we van huisartsen of laboratoria een melding krijgen van een besmetting met mpox. Daarna starten we met bron- en contactonderzoek om te ontdekken waar de besmetting heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. Ook adviseren we over isolatie, hygiënemaatregelen en eventuele vaccinatie van sommige contacten. Daarnaast hebben we volgens het overheidsbeleid een selecte groep inwoners een preventieve vaccinatie aangeboden.
RIVM en VWS bepalen de richtlijnen voor eventuele maatregelen
RIVM en het ministerie van VWS bepalen richtlijnen voor eventuele maatregelen zoals quarantaine, isolatie, testen en vaccineren. GGD voert deze richtlijnen uit.
Vragen over mpox?
Bel dan 088 0031 100. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17:00.