InwonersInfectieziektenMonkeypox (apenpokken)

Monkeypox (apenpokkenvirus)

Op 20 mei zijn ook in Nederland de eerste besmettingen met monkeypox (apenpokkenvirus) bevestigd. Artsen, laboratoria en andere behandelaren moeten nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct bij de GGD melden. Door snel te handelen bij klachten, kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Klachten en verspreiding van monkeypox

De klachten van een besmetting met Monkeypox lijken op een besmetting met pokken, maar monkeypox verloopt in het algemeen veel milder.
Het advies is om afstand te houden van mensen bij wie de ziekte is vastgesteld. Het virus kan binnendringen via je slijmvliezen (bijvoorbeeld mond, neus, ogen) of open wondjes. Het virus kan zich ook verspreiden via vocht uit blaasjes, korstjes of uit de mond-keelholte.
De meest actuele informatie vind je bij de meest gestelde vragen van het RIVM.

Let op: 
Monkeypox is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname wordt de naam ‘apenpokken’ vaak voor deze ziekte krentenbaard gebruikt.

Wat te doen als je denkt dat je besmet bent met monkeypox?

Heb je in het weekend medische zorg nodig? Bel de huisartsenpost.
Twijfel je of je een soa hebt of besmet bent met het monkeypox-virus? Mail ons dan op seksuelegezondheid@ggdbzo.nl. Wij nemen vervolgens contact met je op om te bepalen of we je inplannen voor een speciaal spreekuur.  Zo houden we het voor jou, anderen en onszelf veilig.
Heb je andere vragen? Bel de GGD via 088 0031 100. We zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 – 17:00.

De rol van de GGD’en bij monkeypox

Wij informeren het RIVM als wij een melding van een besmetting met monkeypox krijgen van een arts of laboratorium. Daarna starten we met bron- en contactonderzoek om te ontdekken waar de besmetting heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. Ook adviseren we over isolatie en quarantaine.

Wij bieden geen pokkenvaccin aan. Het is niet mogelijk om zelf het pokkenvaccin aan te vragen bij je huisarts of GGD.

RIVM en VWS bepalen de richtlijnen voor eventuele maatregelen

RIVM en het ministerie van VWS bepalen richtlijnen voor eventuele maatregelen zoals quarantaine, isolatie, testen en vaccineren.

Meer weten?

Meer informatie over het monkeypox-virus:

Het laatste nieuws over corona!