InwonersInfectieziektenMonkeypox – Apenpokken
Publicatiedatum: 11-08-2022 om 11:24 uur

Monkeypox (apenpokken)

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie die zich op dit moment door Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Het blijft belangrijk om alert te zijn op symptomen van monkeypox en goed de leefregels na te leven als je besmet bent of een nauw contact bent van een besmet persoon. Mensen die in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen monkeypox ontvangen van GGD Brabant-Zuidoost een persoonlijke uitnodiging.

Vaccinatie tegen monkeypox alleen op uitnodiging

De minister heeft besloten dat sommige inwoners uit voorzorg een vaccinatie tegen monkeypox kunnen krijgen. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden alleen de mensen die een verhoogd risico op besmetting met monkeypox hebben, preventief gevaccineerd. Vaccinatie is alleen mogelijk als je hiervoor een persoonlijke uitnodiging krijgt van GGD Brabant-Zuidoost. Deze uitnodiging krijg je rechtstreeks van GGD Brabant- Zuidoost, via jouw huisarts of via het hiv-behandelcentrum. Het is niet mogelijk om zelf het pokkenvaccin aan te vragen.

Heb je vragen over monkeypox? Bel dan het informatienummer 088 767 40 20. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17:00.

Zo herken je monkeypox

Bij monkeypox krijg je uitslag op je lichaam of je gezicht. De uitslag begint vaak met vlekken in het gezicht of de schaamstreek, deze vlekken veranderen in blaasjes. De klachten beginnen zo’n 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Bekijk hier hoe monkeypox eruit ziet.

Verspreiding van monkeypox

Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks.

In Nederland komt nu ook monkeypox voor. De meeste besmettingen zijn gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meest actuele informatie vind je bij de meest gestelde vragen van het RIVM.

Let op: Monkeypox is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname wordt de naam ‘apenpokken’ vaak voor de ziekte krentenbaard gebruikt.

Wat te doen als je denkt dat je besmet bent met monkeypox?

  • Heb je intensief huid-op-huidcontact gehad met iemand die het virus heeft? Volg de leefregels goed na en let de weken daarna goed op of je klachten of blaasjes krijgt. Als dat het geval is, bel je meteen de huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek, dat is kenmerkend voor monkeypox. In het weekend bel je de huisartsenpost.
  • Twijfel je na seksueel contact of je een soa of monkeypox-besmetting hebt? Mail ons dan op seksuelegezondheid@ggdbzo.nl. Wij nemen contact met je op om te bepalen of we je inplannen voor een speciaal spreekuur. Zo houden we het voor jou, anderen en onszelf veilig.
  • Blijkt uit de test dat je monkeypox hebt? Dan blijf je thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven.

De rol van de GGD’en bij monkeypox

Net als de huisarts voeren wij testen uit. Wij informeren het RIVM als we melding krijgen van een besmetting met monkeypox. Daarna starten we met bron- en contactonderzoek om te ontdekken waar de besmetting heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. Ook adviseren we over isolatie, hygienemaatregelen en eventuele vaccinatie van sommige contacten.

Het is niet mogelijk om zelf een vaccinatie aan te vragen. Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat je een risicocontact bent van iemand met monkeypox, dan nemen wij contact met je op. We bespreken met je wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie.

RIVM en VWS bepalen de richtlijnen voor eventuele maatregelen

RIVM en het ministerie van VWS bepalen richtlijnen voor eventuele maatregelen zoals quarantaine, isolatie, testen en vaccineren.

Meer weten?

Meer informatie over het monkeypox-virus: