Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersInfectieziektenMpox – monkeypox – Apenpokken
Publicatiedatum: 11-08-2022 om 11:24 uur
Laatste update: 26-10-2023 om 8:20 uur

Mpox – monkeypox (apenpokken)

Mpox (monkeypox of apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen. Als je besmet bent of een nauw contact bent van iemand die besmet is, is het belangrijk om alert te zijn op symptomen van mpox en goed de leefregels na te leven.

Zo herken je mpox

Bij mpox krijg je uitslag op je lichaam of je gezicht. De uitslag begint vaak met vlekken in het gezicht of de schaamstreek, deze vlekken veranderen in blaasjes. De klachten beginnen zo’n 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Bekijk hier hoe mpox eruit ziet.

Verspreiding van mpox

Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks.

De meeste besmettingen zijn gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Iedereen kan mpox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meest actuele informatie vind je bij de meest gestelde vragen van het RIVM.

Let op: Mpox is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname wordt de naam ‘apenpokken’ vaak voor de ziekte krentenbaard gebruikt.

Wat te doen als je denkt dat je besmet bent met mpox?

 • Heb je intensief huid-op-huidcontact gehad met iemand die het virus heeft?
  • Het is belangrijk om geen intiem contact of seks te hebben tot alle klachten voorbij zijn. Ook niet met een condoom. Let goed op of je zelf ook klachten of blaasjes krijgt.
  • Krijg je klachten of blaasjes? Bel meteen de huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek, want dat past bij mpox. In het weekend bel je de huisartsenpost.
 • Twijfel je na seksueel contact of je een soa of mpox-besmetting hebt? Mail ons dan op seksuelegezondheid@ggdbzo.nl. Wij nemen contact met je op om te bespreken of we je inplannen voor een test tijdens een speciaal spreekuur.
 • Blijkt uit een test dat je mpox hebt? Blijf dan thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Om te voorkomen dat je anderen besmet, is het belangrijk om geen intiem huid-op-huidcontact of seks te hebben. Ook niet met een condoom. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven.

  De rol van de GGD’en bij mpox

  Wij informeren het RIVM als we van huisartsen of laboratoria een melding krijgen van een besmetting met mpox. Daarna starten we met bron- en contactonderzoek om te ontdekken waar de besmetting heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. Ook adviseren we over isolatie, hygiënemaatregelen en eventuele vaccinatie.

  RIVM en VWS bepalen de richtlijnen voor eventuele maatregelen

  RIVM en het ministerie van VWS bepalen richtlijnen voor eventuele maatregelen zoals quarantaine, isolatie, testen en vaccineren. GGD voert deze richtlijnen uit.

  Vragen over mpox?

  Bel dan 088 0031 100. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17:00.

  Meer weten?

  Meer informatie over het mpox-virus: