InwonersInfectieziektenMpox – monkeypox – Apenpokken
Publicatiedatum: 11-08-2022 om 11:24 uur
Laatste update: 09-12-2022 om 13:27 uur

Mpox – monkeypox (apenpokken)

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie die zich op dit moment door Europa verspreidt. Vanaf december past de World Health Organization (WHO) de naam aan, voortaan spreken we van mpox. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Als je besmet bent of een nauw contact bent van iemand die besmet is, blijft het belangrijk om alert te zijn op symptomen van mpox en goed de leefregels na te leven.

Vaccinatie tegen mpox/monkeypox alleen op uitnodiging

De minister heeft besloten dat sommige inwoners uit voorzorg een vaccinatie tegen mpox mochten halen. Hiervoor was een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom zijn alleen de mensen die een verhoogd risico op besmetting met mpox hebben preventief gevaccineerd. Deze vaccinatiecampagne is in november 2022 afgerond. Het is niet mogelijk om zelf het pokkenvaccin aan te vragen.

Heb je vragen over mpox? Bel dan 088 0031 100. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17:00.

Zo herken je mpox

Bij mpox krijg je uitslag op je lichaam of je gezicht. De uitslag begint vaak met vlekken in het gezicht of de schaamstreek, deze vlekken veranderen in blaasjes. De klachten beginnen zo’n 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Bekijk hier hoe mpox eruit ziet.

Verspreiding van mpox

Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks.

In Nederland komt ook mpox voor. De meeste besmettingen zijn gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Iedereen kan mpox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meest actuele informatie vind je bij de meest gestelde vragen van het RIVM.

Let op: Mpox is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname wordt de naam ‘apenpokken’ vaak voor de ziekte krentenbaard gebruikt.

Wat te doen als je denkt dat je besmet bent met mpox?

  • Heb je intensief huid-op-huidcontact gehad met iemand die het virus heeft? Volg de leefregels goed na en let de weken daarna goed op of je klachten of blaasjes krijgt. Als dat het geval is, bel je meteen de huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek, dat is kenmerkend voor mpox. In het weekend bel je de huisartsenpost.
  • Twijfel je na seksueel contact of je een soa of mpox-besmetting hebt? Mail ons dan op seksuelegezondheid@ggdbzo.nl. Wij nemen contact met je op om te bepalen of we je inplannen voor een speciaal spreekuur. Zo houden we het voor jou, anderen en onszelf veilig.
  • Blijkt uit de test dat je mpox hebt? Dan blijf je thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven.

De rol van de GGD’en bij mpox

Wij informeren het RIVM als we van huisartsen of laboratoria een melding krijgen van een besmetting met mpox. Daarna starten we met bron- en contactonderzoek om te ontdekken waar de besmetting heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. Ook adviseren we over isolatie, hygiënemaatregelen en eventuele vaccinatie van sommige contacten. Daarnaast hebben we volgens het overheidsbeleid een selecte groep inwoners preventief gevaccineerd.

RIVM en VWS bepalen de richtlijnen voor eventuele maatregelen

RIVM en het ministerie van VWS bepalen richtlijnen voor eventuele maatregelen zoals quarantaine, isolatie, testen en vaccineren. GGD voert deze richtlijnen uit.

Meer weten?

Meer informatie over het mpox-virus: