Homepagina > Informatie over > Infectieziekten > Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

​​​

Vanaf 16 december 2019 komt de kinkhoestvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma. Bent u zwanger en wilt u gevaccineerd worden tegen kinkhoest, dan kunt u zich vanaf 16 december gratis laten vaccineren bij jeugdgezondheidsorganisaties De Zorgboog en Zuidzorg. ​​Vaccineren is mogelijk vanaf 22 weken zwangerschap tot kort voor de bevalling. Het advies is om het zo snel mogelijk te doen vanaf de 22e week. Bekijk hier waar u terecht kunt>>​

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Bij kinkhoest ontstaan hoestbuien. Tijdens de hoestbui kan iemand benauwd worden en gaan braken. Bij jonge baby’s zijn de klachten soms anders zoals: slecht eten, moeite met ademen en blauw aanlopen. Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest, vaak is het nodig dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis.

De eerste maanden zijn baby’s nog niet beschermd tegen kinkhoest
In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest. Toch komt kinkhoest regelmatig voor bij kinderen en volwassenen. De eerste vaccinatie krijgen kinderen als ze 6-8 weken oud zijn via het consultatiebureau. Dit betekent dat een baby de eerste maanden nog niet beschermd is tegen kinkhoest. Oudere kinderen zijn door de vaccinaties wel beschermd en krijgen alleen mildere klachten. Bij volwassenen wordt de bescherming minder. Zij krijgen zelf geen ernstige klachten, maar kunnen wel baby’s besmetten.

Een zwangere vrouw vaccineren tegen kinkhoest beschermt de baby
Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen kinkhoest aan. Deze antistoffen beschermen tegen het krijgen van kinkhoest. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Na de geboorte moet de baby alsnog de zuigelingenvaccinaties krijgen om behalve tegen kinkhoest ook tegen andere ziektes beschermd te zijn.

Kinkhoestvaccinatie is veilig voor moeder en kind
Na vaccinatie kunt u milde klachten krijgen van pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kan kortdurend koorts optreden. Deze klachten gaan vanzelf weer over, behandeling is niet nodig. De vaccinatie is veilig voor moeder en het ongeboren kind. De GGD gebruikt Boostrix® (DKT​)​. Hierin zit een vaccin tegen Difterie, Kinkhoest ​en Tetanus. Los kinkhoestvaccin is niet verkrijgbaar. 

Op eigen verzoek bij de GGD laten vaccineren tegen kinkhoest? 
Als u zwanger bent en niet woonachtig bent in Nederland dan kunt u zich bij de GGD laten vaccineren tegen kinkhoest. Maak dan een afspraak bij de GGD via 088 0031 500 en vermeld dat het om een kinkhoestvaccinatie gaat. De kosten voor deze vaccinatie zijn dan €62,00. Ook andere volwassenen kunnen zich laten vaccineren.

Meer informatie

  • Meer informatie over kinkhoestvaccinatie voor zwangeren vindt u op de website van het RIVM.
  • Voor vragen kunt u ook contact opnemen met het team Infectieziektebestrijding van de GGD Brabant-Zuidoost, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur via 088 0031 333.