Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersLeefstijlAlcohol en drugs
Publicatiedatum: 03-08-2021 om 10:55 uur
Laatste update: 15-01-2024 om 12:51 uur

Alcohol en drugs

Alcohol

Bij het drinken van een kleine hoeveelheid werkt alcohol ontspannend, bij een grotere hoeveelheid is het verdovend. Alcohol is een drug en heeft effect op je stemming en gedrag. Zo vallen bijvoorbeeld je remmingen weg, vermindert je reactiesnelheid, geheugen en concentratie en verdwijnt je zelfkritiek. Hoe meer je drinkt, hoe heftiger deze effecten.
Jongeren tot 18 jaar mogen geen alcohol kopen. Dat is niet voor niets. Want voor jongeren zijn er extra risico’s als ze alcohol drinken. Alcohol is schadelijker voor jongeren, omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Veel jongeren willen een keer ervaren hoe het is om alcohol te drinken en gaan het uitproberen. Ze willen graag bij een groep horen, experimenteren en stoer zijn.

Wat doet de GGD?

Wij zetten ons in om te voorkomen dat jongeren onder de 18 achttien alcohol drinken. En we maken ons hard voor sterke matiging van alcoholgebruik door volwassenen. Dit doen we vaak samen met de gemeente en Novadic-Kentron door:

  • Advies te geven over alcoholbeleid aan organisaties
  • Het organiseren van workshops en webinars
  • Scholen te adviseren over hun alcoholbeleid.

Drugs

Er zijn heel veel verschillende soorten drugs en er komen er steeds meer bij. Bij softdrugs kan je denken aan cannabis of lachgas. Bij harddrugs kan je denken aan XTC, GHB, amfetamines of cocaïne. De effecten van deze drugs kunnen verschillend zijn per drug, per persoon en per moment. Drugsgebruik is nooit zonder risico en kan veel gevolgen hebben voor de hersenen en andere organen in het lichaam. Daarnaast hebben drugs vaak indirecte gevolgen. Zo besteden sommige gebruikers minder aandacht aan goede voeding, voldoende rust en hygiëne.

Wat doet de GGD?

We zijn drugs steeds normaler gaan vinden en daardoor lijkt het gebruik ook toe te nemen. Net als de problematiek die hiermee samenhangt, zoals criminaliteit, (verkeers)veiligheid, ondermijning en een toenemende zorgvraag. In het regioproject “Drugs wat doet het met jou?” willen we met 37 gemeenten in de regio Oost-Brabant, de GGD Hart voor Brabant en Novadic-Kentron iets aan deze normverschuiving doen .

De hoofdcampagne van dit samenwerkingsverband is Skip die Trip. Mét en vóór Brabantse jongeren jongerenorganisaties, scholen, evenementenbranche en horeca en het verenigingsleven ontwikkelen we deelcampagnes om drugsgebruik onder jongeren minder normaal te maken.

  • Waar kan ik drugs testen?

    Op de website drugs-test.nl vind je informatie over de locaties waar je terecht kan om drugs te laten testen.

  • Hoe herken je probleemgebruik bij alcohol?

    • Alcohol nodig hebben om te kunnen ontspannen, om in een andere stemming te komen, om een bepaalde angst te overwinnen of zenuwen tot bedaren te brengen.
    • Niet genoeg hebben aan een of twee glazen, maar dagelijks meer drinken en vaak situaties opzoeken waar alcohol gedronken wordt.
    • Willen stoppen met (overdag) drinken, maar daar niet in slagen.
    •  Snel en gulzig drinken, stiekem drinken, vaak naar drank ruiken en kauwgum eten om de dranklucht te verbergen.
    • Zonder alcohol ontwenningsverschijnselen krijgen als trillende handen, transpireren en slecht slapen.
    • Vaak ruzie maken over drank met de partner of gezinsleden.
    • Foutjes maken op het werk of regelmatig verzuimen.
    • Vaker onder invloed deelnemen aan het verkeer.

    Heb je vragen of zorgen over je eigen alcoholgebruik of dat van iemand uit je omgeving? Je  kunt altijd terecht bij je huisarts voor een persoonlijk advies, hulp of doorverwijzing.

  • Waar vind ik meer informatie over alcohol en gezondheid?

  • Waar vind ik meer informatie over drugs en gezondheid?

    Voor het beantwoorden van al je vragen over drugs of drugsverslaving kun je bij Novadic-Kentron terecht. Of bekijk de website Drugsinfo.nl. Jongeren kunnen terecht op de website JouwGGD.nl. Daar kun je ook mailen of chatten met een jeugdverpleegkundige van de GGD.