Preventie ongewenst seksueel gedrag en onveilige seks
Wat kun je doen om ongewenst seksueel gedrag op jouw evenement te voorkomen? Lees hier meer over de campagnes rondom seksueel gedrag.
Heb je meer hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op.
Cijfers ongewenst seksueel gedrag
Wanneer alcohol of drugs in het spel zijn, vervagen grenzen en neemt het risico op ongewenst seksueel gedrag toe. 62% van seksuele intimidatie speelt zich af in het uitgaansleven. De helft van het aantal vrouwen dat uitgaat en twee op de tien mannen maken verschillende vormen van seksuele intimidatie mee. Denk aan seksueel getinte opmerkingen, billen knijpen, in je kruis gegrepen worden of nog erger. Ander onderzoek laat zien dat 48% van de vrouwelijke en 9% van de mannelijke festivalbezoekers ongewenst seksueel gedrag meemaakten.
Tips
- Sluit aan bij de Campagne Ben je oké? Op de website kun je de gratis toolkit aanvragen met informatie en materialen als posters, advertenties, banners.
- Breng je personeel op de hoogte van de Campagne Ask for Angela en maak gebruik van de gratis posters en materialen van deze campagne. Het idee is dat de bezoekers van jouw evenement discreet om hulp kunnen vragen als ze worden lastiggevallen door bij het personeel naar ‘Angela’ te vragen. Hoe gaat dit in zijn werk? Bekijk het in het filmpje hieronder:
https://www.youtube.com/watch?v=7OrtaNUn2MM
- Gebruik voorlichtingsmateriaal om je bezoekers te informeren over het risico van onveilige seks. Dat kan bijvoorbeeld met materialen van SOAIDS Nederland. Of plaats bij de toiletten condoomautomaten. Je kunt er ook voor kiezen om condooms gratis te verstrekken tijdens het evenement. De GGD denkt hierin graag met je mee.