Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondverzorging

Een goede verzorging van het gebit van je kind is heel belangrijk. Maak van het tanden poetsen een vast ritueel en leg ook uit dat je dit doet voor sterke tanden, zonder gaatjes. Poets elke dag de tanden, het liefst voor het slapengaan. Gebruik daarvoor een speciale kindertandenborstel en speciale peutertandpasta met fluoride. Begin hiermee op het moment dat de eerste tand doorkomt. Is je kind twee jaar oud? Poets dan twee keer per dag twee minuten de tanden met peutertandpasta met fluoride.

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17.00.

Tandpasta

Gebruik een kleine hoeveelheid tandpasta voor kinderen. Voor kinderen van 0 tot 5 gebruik je een peutertandpasta. Vanaf vijf jaar gebruiken ze de junior tandpasta met een hogere dosis fluoride. 

Let op: Spuug de tandpasta uit, maar spoel niet!   

Tips voor het tandenpoetsen

  • Houd een vaste volgorde aan: de binnen- en buitenkant van de onderkaak, bovenop de kiezen en daarna de binnen- en buitenkant van de bovenkaak en bovenop de kiezen. Duw niet te hard op de borstel. Dat is niet nodig. 
  • Om je peuter alvast aan de tandenborstel te laten wennen, kun je je kind eerst zelf laten poetsen met een klein beetje tandpasta. Poets het daarna zelf nog even na. Dit kan natuurlijk ook andersom. Poets eerst zelf het gebit van je kind grondig en laat het daarna nog even zelf poetsen. 
  • Het is leuk om er een spelletje van te maken of om een liedje te zingen waardoor het duidelijk is wanneer je begint en klaar bent met poetsen. 
  • Kauwt je kind op de tandenborstel? Gebruik dan twee tandenborstels. Eén waar je kind mee kan spelen en op kan kauwen en één waarmee (door jou) gepoetst wordt. 
  • Je kind kan zelf de tanden poetsen als het dat wil. Poets tot het tiende jaar wel na. 

Frequentie van eten en drinken

Problemen in de mond kun je voorkomen door minder eet- en drinkmomenten. We adviseren maximaal zeven keer op een dag iets te eten en/of drinken. Water en ongezoete thee mag wel. In light frisdranken of water met prik met koolzuur zit zuur waardoor je tanderosie kunt krijgen.  

Voorkom zuigflescariës

Zorg ervoor dat de mond ’s avonds en ’s nachts rust krijgt. Zo voorkom je zuigflescariës. Dat betekent dat ze gaatjes in hun tanden krijgen, doordat ze bijvoorbeeld regelmatig een zuigfles met melk of een zoete drank krijgen.  Tussen de 6 en 9 maanden kun je je kindje water leren drinken uit een open beker. Geleidelijk kun je de zuigfles met melk af gaan bouwen. Er breken nu ook meer tanden door die je wilt beschermen. Laat een kindje daarom nooit lang sabbelen op een tuitbeker of flesje met iets anders dan water. Beter is melk (of eventueel sap) in een beker te geven die meteen wordt opgedronken. Het liefst bij een maaltijd. 

Naar de tandarts

Neem je kind vanaf de doorbraak van de eerste tand regelmatig mee naar de tandarts. De tandarts wordt vergoed door de zorgverzekeraar voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Orthodontie wordt niet vergoed. Jongvolwassenen betalen vanaf 18 jaar wel de kosten voor de tandarts.  

Tegenstribbelende peuter

Tandenpoetsen vinden peuters niet altijd even leuk. Tegenstribbelen komt niet alleen voor bij het tandenpoetsen, maar ook bij het eten of slapen gaan. Dit past bij de ontwikkelingsfase. Belangrijk hierbij is grenzen stellen en voorspelbaarheid door het volgen van een vast ritueel. 

Waarvoor kunnen ouders bij GGD Brabant-Zuidoost terecht?

Voor mondzorg ga je naar de tandarts. Is er weerstand bij het tanden poetsen? Vind je het moeilijk om tandenpoetsen in de routine van de dag in te bouwen? Dan kun je uiteraard bij een jeugdverpleegkundige van GGD Brabant-Zuidoost terecht.  

Websites