Laatste update: 13-10-2024 om 14:42 uur
Gezond leven? Check het even!
In klas 1 en 4 van het voortgezet onderwijs krijg je een digitaal gezondheidsonderzoek. Hiervoor vul je in de klas de digitale vragenlijst ‘Gezond leven? Check het even’ in. We willen graag weten hoe het op school, thuis en in je vrije tijd met je gaat, zodat je hulp krijgt als dat nodig is. Want gezond zijn gunnen we iedereen. Het onderzoek is gratis, vertrouwelijk en vrijwillig. Je krijgt dit onderzoek ook in klas 1 en 4 als je op speciaal voortgezet onderwijs zit.
Hoe werkt de Check?
- Voor het onderzoek krijg je thuis een brief
- Je krijgt op school of thuis de digitale vragenlijst Gezond Leven? Check het even!
- In de klas krijg je eerst een filmpje te zien met uitleg over de vragenlijst
- Daarna vul je in de klas een digitale vragenlijst in over je gezondheid
- Direct daarna krijg je online adviezen en tips die passen bij jouw antwoorden
- Soms hebben we vragen of zorgen over je antwoorden. Dan haalt onze jeugdverpleegkundige je uit de klas voor een gesprekje. Je krijgt dan extra uitleg, advies of steun. Of we verwijzen je door voor extra hulp.
- Je mag zelf natuurlijk ook om een gesprek vragen.
De vragen in het onderzoek Gezond leven? Check het even
De vragen gaan over hoe het met je gaat op school, thuis en in je vrije tijd. Het onderzoek is vertrouwelijk. Je krijgt vragen over de volgende thema’s:
- Lichamelijke gezondheid: slapen, voeding, beweging en gehoor
- Psychische gezondheid: voor jezelf opkomen, pesten, stemming en gevoelens van somberheid of depressiviteit
- Verslavende middelen: roken, alcohol, drugs, gamen en internet
- Seksuele ontwikkeling: relaties en vriendschappen
- Voor jezelf zorgen: omgaan met geld en zelfstandig zijn.
Goed om te weten
- In de 1e klas meet de jeugdverpleegkundige ook je lengte en je gewicht tijdens het onderzoek. Hiervoor hoef je alleen je schoenen uit te doen.
- Het onderzoek is vertrouwelijk. Jouw privacy vinden we heel belangrijk. Lees hier meer over onze privacyregels.
- De anonieme gegevens per school gebruiken we om gemeenten en scholen te adviseren over gezondheidsbeleid.
Dit onderzoek is onderdeel van de STORM-aanpak
De vragen over gevoelens van somberheid of depressiviteit horen bij de STORM-aanpak in de regio Zuidoost-Brabant. Dit onderzoek helpt om signalen van somberheid snel te herkennen en aan te pakken. Als dat nodig is, krijg je hulp zodat je weer beter in je vel komt te zitten.
Toestemming voor deelname aan Gezond leven? Check het even!
Dit onderzoek helpt om te herkennen of je misschien extra hulp nodig hebt. Jullie beslissen zelf of je meedoet aan het onderzoek. Dit is in de wet geregeld:
- Ben je jonger dan 12 jaar? Je ouders beslissen
Als je meedoet aan het onderzoek, geven je ouders ons toestemming om je uit te nodigen voor een vervolggesprek of training als dat nodig is. - Ben je tussen de 12 en 16 jaar oud? Jij beslist samen met je ouders
Als je meedoet aan het onderzoek, geven jullie ons toestemming om je uit te nodigen voor een vervolggesprek of training als er vragen of zorgen zijn. Als we dat nodig vinden, nemen we contact op met je ouders na ons gesprek. - Ben je 16 jaar of ouder? Dan beslis je zelf.
Als je meedoet aan het onderzoek, geef je ons toestemming om je uit te nodigen voor een gesprek of training als dat nodig is. We mogen jouw ouders alleen informeren als jij ons hiervoor toestemming geeft. Behalve als we ons grote zorgen maken om je veiligheid.
Wil je niet meedoen aan dit onderzoek?
Meld je telefonisch af. Doe dat maximaal 2 weken nadat je onze brief over dit onderzoek kreeg. Je bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00.