Overslaan en naar de inhoud gaan

Zindelijkheid

Niemand wordt zindelijk geboren. Plas en poep ophouden is iets wat we allemaal hebben moeten leren. De meeste kinderen worden min of meer vanzelf zindelijk. Je kind is zindelijk als het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen. Meestal gebeurt dit tussen hun tweede en derde levensjaar. Zindelijk worden is iets wat je kind zelf moet doen. Je kunt je kind wel helpen als het daaraan toe is.

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.

Zindelijkheidstrainng

Meestal merk je aan je kind dat het toe is aan zindelijkheidstraining als het tussen de 2 en 4 jaar oud is. Heeft je kind nog geen interesse in het potje of de wc? Begin dan met het laten zien van de wc of het potje en lees boekjes over zindelijkheid voor. Hoe lang de zindelijkheidstraining duurt, verschilt van kind tot kind. Trek hier tenminste 3 maanden voor uit. Bouw de training langzaam op en ga stap voor stap aan de slag.  

Tips voor zindelijkheidstraining

 • Neem de tijd om op het potje of de wc te gaan
  Begin in een rustige periode, dus niet rond bijvoorbeeld verjaardagen of andere feestdagen.
 • Geef uitleg
  Kinderen imiteren graag dus neem je kind mee als je naar het toilet gaat, laat zien wat je daar doet en geef er uitleg over. Je kind dwingen heeft geen zin en vertraagt de zindelijkheid alleen maar.
 • Geef positieve aandacht
  Reageer niet afkeurend bij een ongelukje of als je kind niet zijn of haar behoefte op het potje of de wc doet. Laat je kind zichzelf verschonen of helpen bij het verschonen als het dit al kan. 
 • Belonen helpt. Voorbeelden van beloning zijn: 
  • Een stickertje en bij vol vel een cadeautje
  • Een zonnetje tekenen bij de dag op de kalender
  • Samen een spelletje doen, buiten spelen. 
 • Hou vol en heb geduld
  Begin je met de training? Gun je kind iedere dag tijd om te oefenen. Hou vol! Soms duurt het lang. Let op dat je kind de training niet vervelend vindt.

Vragen of meer weten?

Als je kind 3 jaar is geworden en het is nog niet zindelijk voor plassen en poepen, neem dan contact op met het team Jeugdgezondheid van de GGD.