Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kind4-12 jaarZindelijk worden
Publicatiedatum: 09-08-2021 om 02:54 uur
Laatste update: 06-09-2022 om 13:46 uur

Zindelijk worden

Het ophouden van de plas en poep hebben we allemaal moeten leren. Op het moment dat kinderen naar de basisschool gaan, zijn de meeste kinderen zindelijk overdag en ‘s nachts. Maar dat geldt niet voor alle kinderen. Sommige kinderen hebben last van bedplassen, broekplassen en/of broekpoepen.

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17.00.

Bedplassen

Op 6-jarige leeftijd plast 1 op de 7 kinderen nog in bed. Op 12-jarige leeftijd is dat 1 op de 30 kinderen. Jongens plassen vaker in bed dan meisjes. Bedplassen heeft zelden een lichamelijke oorzaak. Vaak is de oorzaak een combinatie van factoren, zoals diep slapen en moeilijk wakker worden, een te kleine of grote blaas, emotionele spanningen of (te) grote urineproductie ’s nachts. Kinderen die in bed plassen kunnen onzeker worden of gedragsproblemen krijgen. Dit geldt vooral als het kind zelf veel problemen ervaart met bedplassen.

Broekplassen

Broekplassen komt bij ongeveer 7% van de 4 tot 7 jarigen voor. Kinderen worden zich tussen 1 en 2 jaar langzaam bewust van de vulling van de blaas. De hersenen reageren op het gevoel van een volle blaas, waardoor het kind aandrang leert herkennen. In de leeftijd van 2,5 tot 3 jaar leert een kind invloed uit te oefenen op de blaas en de plas even op te houden om naar de wc te gaan. Vanaf 4 jaar is het normaal om ongeveer 5 tot 6 keer per dag te gaan plassen.

Voor een succesvolle zindelijkheidstraining is regelmaat, aandacht en interesse belangrijk. Wanneer een kind van 4 jaar nog in de broek plast is er meestal niets medisch aan de hand. In de meeste gevallen kan gewoon gestart worden met de normale zindelijkheidstraining.

Broekpoepen

Broekpoepen komt bij ongeveer 1 tot 3% van de kinderen vanaf 4 jaar voor. Wanneer een kind met 4 jaar nog in de broek poept is bij 80 % van deze kinderen sprake van obstipatie (verstopping). Waarschijnlijk is bij deze kinderen bijna altijd sprake van ophoudgedrag, waardoor het poepen uitgesteld wordt. De ontlasting blijft te lang in de darmen zitten en hierdoor wordt de poep droog en hard. Het poepen wordt hierdoor pijnlijker en dit leidt weer tot zolang mogelijk ophouden. Er hoopt zich steeds meer poep op in de darm, deze rekt uit en zo vermindert het gevoel van aandrang. De dikke en harde poep kan moeilijker de anus passeren. De dunnere poep lekt langs de dikke en harde poep en komt in de onderbroek terecht.

Het is goed om te realiseren dat het niet de schuld is van je kind, als het (weer) een vieze broek heeft. Je kind voelt echt geen aandrang en voelt ontlasting niet eens meer zitten in de broek.

Folders zindelijkheid

Meer informatie, tips en adviezen lees je in de onderstaande folders. Levert deze informatie geen resultaat op? Of heb je twijfels dat er toch een medische oorzaak is voor de zindelijkheidsproblemen? Neem dan contact op met het team Jeugdgezondheidszorg. De jeugdverpleegkundige of –arts denken graag met je mee en adviseren je over de juiste aanpak.

    Informatiebijeenkomsten

    Regelmatig geven wij informatiebijeenkomsten over zindelijkheid bij kinderen aan ouders. Door corona is dit nu tijdelijk niet mogelijk. Je kunt de informatie over bedplassen bekijken in de video.

    Vragen?

    Stel je vraag rechtstreeks via het ouderportaal.