Laatste update: 13-10-2024 om 15:53 uur
Contactmoment 2 jaar
Als je kindje ongeveer 2 jaar is, heb je een afspraak op het consultatiebureau. We zijn er voor jou als je vragen, zorgen of twijfels hebt over de groei en ontwikkeling van je kindje. Op deze pagina lees je wat je kan verwachten van deze afspraak, wat je meeneemt en hoe je de afspraak kan verzetten als dat nodig is. Ook krijg je praktische tips over de ontwikkelingen bij kinderen op deze leeftijd.
Wat doen we tijdens deze afspraak?
- We praten over hoe het jou, je kind en jullie gezin gaat
- We onderzoeken je kind van top tot teen
- We bekijken samen de ontwikkeling van je kind.
Kan je kind 3 blokjes stapelen met links en rechts? Zegt je kind ‘zinnen’ van 2 woorden? We kijken wat je kindje al kan én hoe je kindje dit doet. Bekijk ter informatie deze filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek van TNO.
Wat neem je mee naar de afspraak?
- Groeikaart
- Badjasje voor je kind
- Schone luier(s) en luierdoekjes
- Als je kind dat prettig vindt: een speeltje.
Is het nodig om de afspraak te verzetten?
Dat regel je heel gemakkelijk zelf via het JGZ-portaal. In dit portaal kun je ook altijd het dossier van je kind van 0 t/m 11 jaar bekijken. Log in met jouw eigen DigiD, dus niet met de DigiD van jouw kind.
Lukt het niet om de afspraak te verzetten? Of heb je geen DigiD? Bel ons dan via 088 0031 414 van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00.
Welke ontwikkelingen zie je op deze leeftijd?
Bekijk hier de ontwikkelupdate van 2 jaar. Ieder kindje ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo, rond deze leeftijd zien we vaak:
Steeds meer woorden
Je kindje kent al steeds meer woorden en begint ook woorden te combineren. Je kunt je kind helpen bij de taalontwikkeling, zoals veel met elkaar praten, samen zingen en voorlezen. Maak je je zorgen over de taalontwikkeling? Op de website van Kind en Taal kun je kijken of deze past bij de leeftijd van je kind.
Naar het potje of de wc
Vindt je kind een vieze luier vervelend? Of vindt je kindje het toilet steeds interessanter? Je kunt je kindje nu langzaam kennis laten maken met het potje of de wc. Ieder kindje wordt zindelijk in een eigen tempo, in deze folder lees je hoe je jouw kindje kan helpen met zindelijk worden.
‘Ik ben 2 en ik zeg nee’
Herkenbaar? Op deze leeftijd merk je steeds sterker dat je peuter een eigen wil heeft. Dat is ook belangrijk, voor de vorming van de eigen ‘ik’. Blijf als ouder duidelijk de grenzen aangeven, daarmee help je jouw kindje.
Kijk vooruit:
Handig om te weten
Veiligheid
Je kind groeit in het spel, gaat steeds meer uitproberen en durft meer risico’s te nemen. Zo help je jouw kind om veilig te ontdekken:
- Geef je kind de ruimte om veilig risico’s te nemen
Laat je kindje spelen op plekken waar je kindje zonder gevaar kan rennen, springen, klimmen en stoeien. - Houd je kindje nog altijd goed in de gaten. Vooral in de buurt van water en in het verkeer.
Op kinderveiligheid.nl lees je wat je kunt doen om je kindje veilig te leren omgaan met risico’s.
Je volgende afspraak
De volgende afspraak bij de GGD plannen we als je kind ongeveer 3,5 jaar oud is.
Heb je eerder vragen of zorgen, bijvoorbeeld over voeding, groei, slapen of huilen, dan ben je welkom op het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Je kunt ook telefonisch advies aanvragen van een jeugdverpleegkundige.*
Kom naar het inloopspreekuur op jouw consultatiebureau |
Vraag telefonisch advies aan onze jeugdverpleegkundige* |
*Geef in een appje aan dat je graag telefonisch advies wil van een jeugdverpleegkundige en beschrijf je vraag. Meer gegevens zijn niet nodig. Wij nemen contact met je op van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.