Laatste update: 13-10-2024 om 15:35 uur
Contactmoment 6-7 maanden
Als je baby 6 tot 7 maanden is, heb je met je baby een afspraak op het consultatiebureau. Op deze pagina lees je wat je kan verwachten van deze afspraak, welke prikken je baby krijgt, wat je meeneemt en hoe je de afspraak kan verzetten als dat nodig is. Ook krijg je praktische tips over de ontwikkelingen bij baby’s rond de 6-7 maanden. Je kunt bij ons terecht met je vragen, zorgen of twijfels over de groei en ontwikkeling van je baby.
Wat doen we tijdens de afspraak rond 6-7 maanden?
- We praten over hoe het jou en je baby gaat
- We bekijken het hoofd, hart, de ogen en de heupen van je baby
- We kijken samen hoe je kindje groeit en zich ontwikkelt.
Pakt je baby met 2 handen een blokje vast? Reageert je baby op de eigen naam? Kan je baby omrollen? Al tijgeren of kruipen misschien? Bekijk ter informatie deze filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek van TNO.
Wat neem je mee naar de afspraak?
- Groeikaart
- Omslagdoek of badjas voor je kindje
- Schone luier(s) en luierdoekjes
- Als je kind dat prettig vindt: een speeltje of speentje.
Is het nodig om de afspraak te verzetten?
Dat regel je heel gemakkelijk zelf via het JGZ-portaal. In dit portaal kun je ook altijd het dossier van je kind van 0 t/m 11 jaar bekijken. Log in met jouw eigen DigiD, dus niet met de DigiD van jouw kind.
Lukt het niet om de afspraak te verzetten? Of heb je geen DigiD? Bel ons dan via 088 0031 414 van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00.
Welke ontwikkelingen zie je op deze leeftijd?
Bekijk hier de ontwikkelupdate van 7 maanden. Ieder kindje ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo. Over het algemeen zien we rond deze leeftijd vaak:
Je baby mag voortaan ook vaste voeding
Vanaf 6 maanden heeft je baby voortaan ook vaste voeding nodig. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld dit opbouwschema en voorbeeld-dagmenu van het Voedingscentrum. Geef je jouw baby borstvoeding? Dan kan je op verzoek blijven voeden.
De eerste tandjes komen door
Het doorkomen van de eerste tandjes kan pijnlijk zijn. Dan helpt het soms om met je vinger het pijnlijke tandvlees van je baby te masseren. Lees hier meer informatie over het gebit van je kindje.
Je baby begint te tijgeren of kruipen
Wist je dat veel baby’s eerst achteruit tijgeren of kruipen, omdat dit makkelijker is dan vooruit? Gaat je baby al op handen en knieën zitten, dan is je baby misschien klaar om te kruipen.
Handig om te weten
Speentje afbouwen
Na 9 maanden krijgt je baby minder natuurlijke zuigbehoefte. Als je kind een speen heeft, kun je nu de speen gaan afbouwen.
Veiligheid
Nu je kindje bijna gaat tijgeren of kruipen, is het belangrijk om (door de ogen van je baby) mee te kijken naar de veiligheid.
Een paar tips hoe je kind veilig op ontdekkingstocht kan gaan:
- Zorg ervoor dat er geen kleine voorwerpen, zoals (knoopcel)batterijen, muntjes, snoepjes of pillen op de grond liggen.
- Scherm lage stopcontacten af. Als je kindje een vinger of speelgoed in het stopcontact steekt, kan het een elektrische schok krijgen.
Je volgende afspraak
Lees hier meer over je volgende afspraak. Deze plannen we over 7 maanden, zodat er genoeg tijd zit tussen de prikken van je kindje. Je krijgt hiervoor een uitnodiging van ons.
Heb je eerder vragen of zorgen, bijvoorbeeld over voeding, groei, slapen of huilen, dan ben je welkom op het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Je kunt ook telefonisch advies aanvragen van een jeugdverpleegkundige.*
Kom naar het inloopspreekuur op jouw consultatiebureau |
Vraag telefonisch advies aan onze jeugdverpleegkundige* |
*Geef in een appje aan dat je graag telefonisch advies wil van een jeugdverpleegkundige en beschrijf je vraag. Meer gegevens zijn niet nodig. Wij nemen contact met je op van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.