Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kindOnderzoek- en contactmomenten 0 tot 4-jarigen
InwonersMijn kindOnderzoek- en contactmomenten 0 tot 4-jarigen

Onderzoek- en contactmomenten van 0- tot 4-jarigen

Gedurende de eerste 4 levensjaren bezoek je met je kind regelmatig het consultatiebureau. Op het consultatiebureau werken assistenten, verpleegkundigen jeugdgezondheidszorg en jeugdartsen. Zij volgen de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind. Ook kun je er terecht voor informatie en advies en kun je je kind laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Het welzijn van jouw kind staat voorop!

Tijdens de kraamtijd – Gehoortest en hielprik

In de eerste week na de geboorte komt ook onze screener bij je thuis langs voor een gehoortest en de hielprik (deelname is vrijwillig). Met de gehoortest meten we of je kindje voldoende hoort om te leren praten. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meeste ziektes zijn goed te behandelen als ze op tijd worden ontdekt.

Na de kraamtijd – Het postnataal huisbezoek

In de week na de kraamtijd komt de verpleegkundige van het consultatiebureau bij je thuis om kennis te maken. Tijdens dit regulier postnataal huisbezoek is er alle ruimte om vragen te stellen over je pasgeboren kind. De verpleegkundige kan je vertellen wat GGD-Brabant-Zuidoost je te bieden heeft en maakt een afspraak voor het consultatiebureau rond de leeftijd van 4 weken.

Een bezoek aan het consultatiebureau

Tijdens de bezoeken aan het consultatieburau volgen de jeugdarts en de verpleegkundige JGZ de ontwikkeling en de gezondheid van je kind. Ook kun je terecht met vragen over voeding, verzorging, opvoeding, ontwikkeling, veiligheid, gedrag, spel en taal. Door deze bezoeken kunnen eventuele problemen tijdig worden ontdekt en met jou besproken worden. Je inbreng en wensen zijn daarbij van groot belang. Je weet zelf het beste hoe het met je kind gaat.