Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kindOnderzoek- en contactmomenten 0 tot 4-jarigen
InwonersMijn kindOnderzoek- en contactmomenten 0 tot 4-jarigen

Onderzoek- en contactmomenten van 0- tot 4-jarigen

Gedurende de eerste 4 levensjaren bezoek je met je kind regelmatig het consultatiebureau. Op het consultatiebureau werken assistenten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en jeugdartsen. Zij volgen de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind. Ook kun je er terecht voor informatie en advies en kun je je kind laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Het welzijn van jouw kind staat voorop!

Tijdens de kraamtijd – Gehoortest en hielprik

In de eerste week na de geboorte komt ook onze screener bij je thuis langs voor een gehoortest en de hielprik (deelname is vrijwillig). Met de gehoortest meten we of je kindje voldoende hoort om te leren praten. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meeste ziektes zijn goed te behandelen als ze op tijd worden ontdekt.

Na de kraamtijd – Het postnataal huisbezoek

In de week na de kraamtijd komt de verpleegkundige van het consultatiebureau bij je thuis om kennis te maken. Tijdens dit regulier postnataal huisbezoek is er alle ruimte om vragen te stellen over je pasgeboren kind. De verpleegkundige kan je vertellen wat GGD-Brabant-Zuidoost je te bieden heeft en maakt een afspraak voor het consultatiebureau rond de leeftijd van 4 weken.

Een bezoek aan het consultatiebureau

Tijdens de bezoeken aan het consultatieburau volgen de jeugdarts, de verpleegkundig specialist en de verpleegkundige JGZ de ontwikkeling en de gezondheid van je kind. Ook kun je terecht met vragen over voeding, verzorging, opvoeding, ontwikkeling, veiligheid, gedrag, spel en taal. Door deze bezoeken kunnen eventuele problemen tijdig worden ontdekt en met jou besproken worden. Je inbreng en wensen zijn daarbij van groot belang. Je weet zelf het beste hoe het met je kind gaat.

 • Hoe kun je zien wanneer je baby moe is of honger heeft?

  De baby is moe:

  • Bleek gezicht
  • Gapen
  • In ogen wrijven
  • Wegkijken of wegdraaien
  • Huilen of jengelen
  • Drukker worden

  De baby heeft honger:

  • Minder diep slapen
  • Zuigen op de handjes
  • Smakken of happen met de mond
  • Zoeken naar de borst of fles
  • Geluid maken of huilen
  • Tong uitsteken
  • Huilen

  Kijk goed naar je baby

  Leer je baby goed kennen. Je kunt dan zien wat hij wil. Je kunt hier dan goed op reageren. Iedere baby is anders. Te vroeg geboren baby's laten soms minder goed zien wat ze nodig hebben. Dus kijk goed naar je eigen baby.

  In onderstaande video zie je ook wat je baby nodig heeft

 • Voeden, spelen en slapen bij baby's vanaf 4 weken. In welke volgorde doe je dat?

  1. Voeden

  Je geeft je baby voeding na het wakker worden. Je baby heeft dan energie om goed te drinken. Als hij goed gedronken heeft, heeft hij tijdens het slapen minder snel honger. En kan hij wat langer slapen.

  2. Aandacht op schoot

  Als hij genoeg gedronken heeft, is hij even wakker. Je kunt hem op schoot nemen en knuffelen. Of je laat hem even alleen spelen, bijvoorbeeld in de box.

  3. De baby laat zien dat hij slaap heeft

  Wanneer je baby moe wordt laat hij zien dat hij slaap heeft. Wil je weten hoe je dit kunt zien? Klik dan hier.

  4. Naar bed, zelf in slaap vallen

  Als je baby moe is, leg je hem wakker in bed. Zo leert hij zelf in slaap vallen. Bij het in bed leggen kan het helpen om de baby eerst op de zij te leggen en meteen daarna op zijn rug te rollen. Dan schrikt de baby minder van het in bed leggen. Zorg ervoor dat de baby altijd op de rug in bed ligt om te slapen.

  5. Slapen

  De baby slaapt.

  6. Baby laat zien dat hij honger heeft

  Je kunt het zien als je baby honger krijgt. Dit kun je soms al zien in zijn slaap. Het kan ook dat je baby wakker wordt van de honger. Weten hoe je kunt zien of je baby honger heeft? Je geeft hem dan voeding. En dan begint het weer bij 1: voeden.

 • Hoe slaapt een baby in de eerste maanden?

  Slaap met bewegen en geluidjes

  Is je baby net in slaap gevallen? In het eerste half uur beweegt je baby vaak nog veel. Ook maakt hij soms geluidjes en kunnen zijn ogen even open gaan. Dit doet hij in zijn slaap. Misschien denk je dat hij nog wakker is, maar meestal slaapt hij dan al. Wacht even en pak je baby niet op. Van het oppakken kan je baby weer wakker worden. Laat hem in zijn bed liggen. Dan kan hij rustig verder slapen.

  Stille slaap

  Na een half uur slapen wordt het bewegen minder. De baby ligt stil en maakt weinig geluid. Hij haalt rustig adem. Je baby slaapt nu dieper. Hij wordt minder makkelijk wakker. Hij slaapt zo ongeveer een half uur.

  Na de stille slaap

  Na een half uur stille slaap kan de baby weer wat meer gaan bewegen. En gaat hij weer wat geluid maken. Dit heet weer: slapen met bewegen en geluidjes. Het kan ook dat hij nu wakker wordt. Wacht even en kijk goed wat je baby doet. Wordt hij echt wakker? Dan kun je hem uit bed halen. Is hij nog in slaap, met bewegen en geluidjes? En is het nog geen tijd voor een voeding? Laat hem dan rustig liggen. Dan kan hij verder slapen. Na een half uur komt hij dan weer in de stille slaap.

 • Hoeveel slaapt een baby/peuter van 1 week tot 2 jaar?

  Slaap bij 0 tot 8 weken

  In de eerste weken slaapt je baby veel. Ongeveer 9 tot 20 uur per 24 uur. Het kan erg verschillen per baby. De slaap is verdeeld over de dag en de nacht. Een baby slaapt niet lang achter elkaar. Je baby wordt vaak kort wakker om te voeden. Om even aandacht te krijgen. Ook huilt je baby veel. Na een half uur to t 1 uur wakker zijn wordt je baby weer moe.

  Slaap bij 2 tot 3 maanden

  De baby slaapt 9 tot 18 uur per 24 uur. Hij wordt vaak kort wakker. Het slapen van de baby krijgt nu een patroon. Hij kan iets langer slapen in de avond en nacht. De baby is overdag na het slapen iets minder snel moe. Hij is moe na ongeveer 1 uur en een kwartier wakker zijn.

  Slaap bij 3 tot 6 maanden

  De baby slaapt 9 tot 17,5 uur per 24 uur. De baby is overdag minder snel moe. Hij is moe na 1 tot 2,5 uur wakker zijn.

  Slaap bij 6 maanden

  De meeste baby's kunnen nu 5 uur achter elkaar slapen zonder wakker te worden. Dat heet doorslapen. Sommige baby's slapen pas 5 uur of langer als ze 1 jaar oud zijn. De baby slaapt overdag ongeveer 1 tot 4 keer.

  Slaap bij 1 jaar

  De meeste baby's slapen nu 8 of 9 uur achter elkaar zonder wakker te worden. De baby slaapt 13 tot 16 uur per 24 uur. De baby slaapt overdag ongeveer 1 tot 2 keer.

  Slaap bij 2 jaar

  Het kind slaapt 10 tot 14 uur per 24 uur. Het kind slaapt overdag ongeveer 1 tot 2 keer. Sommige kinderen hebben nu overdag geen slaap meer nodig. Sommige kinderen doen tot de leeftijd van 6 jaar nog 1 slaapje overdag. Kijk wat jouw kind nodig heeft.

 • Hoeveel huilt een baby van 1 week tot 1 jaar?

  Alle baby's huilen. Dat is normaal. Een baby kan huilen om verschillende redenen. Baby's huilen bijvoorbeeld om contact met je te maken. Een baby kan ook huilen omdat hij honger heeft, pijn heeft of moe is. Baby's kunnen ook huilen als ze ziek zijn. Soms huilt een baby zomaar. Het is normaal dat een baby een aantal uur huilt per dag. Hieronder zie je hoelang baby's huilen. Kijk en luister goed naar je baby. Zo leer je hem kennen. Je leert dan wat hij wil en hoe je hierop kunt reageren.

  In week 1 en 2

  In de eerste 2 weken huilt de baby ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag.

  In week 2 tot en met 6

  De baby gaat meer huilen. Dus langer dan 1 tot 1,5 uur per dag.

  In week 6 tot en met 8

  In deze weken huilt de baby het meest. De baby huilt dan ongeveer 2-2,5 uur per dag. Dit is normaal. Maar het kan heel moeilijk zijn voor ouders. Na week 8 wordt het huilen minder.

  In week 8 tot en met 12

  In week 8 tot en met 12 gaat de baby minder huilen. Meestal 1 tot 1,5 uur per dag.

  Vanaf week 12 tot en met 1 jaar

  Het huilen van de baby blijft hetzelfde. Je baby huilt ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag. Vaak huilt de baby wat meer in de avond.

  Schud de baby nooit

  Het huilen kan heel moeilijk zijn voor ouders. Het kan je verdrietig, gestrest of boos  maken. Ga weg bij de baby als je boos bent of veel stress hebt. Schud de baby nooit. Dat is heel gevaarlijk voor de baby. De baby kan doodgaan. Of gehandicapt worden.

  Praat met anderen

  Heb je vragen? Of vind je het huilen van je baby moeilijk? Zorg goed voor jezelf. Vraag op tijd om hulp. En praat erover met anderen. Bijvoorbeeld met je partner, familie of vrienden. Of ga naar het consultatiebureau.