Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kindTips voor oudersDe ontwikkeling van je kind in handige updates
Publicatiedatum: 12-10-2024 om 11:59 uur
Laatste update: 28-10-2024 om 12:58 uur

De ontwikkeling van je kind in handige updates

Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen manier en in het eigen tempo. Dat is heel normaal. Wil je weten welke ontwikkelingen je over het algemeen ziet rond de leeftijd van je kind? In de ontwikkelupdates lees je praktische informatie en tips. Speciaal voor ouders die meer willen weten over de ontwikkeling van hun kind.

Ontwikkelupdate 4 maanden   

Ontwikkelupdate 7 maanden   

Ontwikkelupdate 18 maanden 

Ontwikkelupdate 2 jaar             

Ontwikkelupdate 2,5 jaar         

Ontwikkelupdate 3 jaar             

Ontwikkelupdate 4 jaar             

Ontwikkelupdate 5 jaar             

Ontwikkelupdate 8 jaar             

Ontwikkelupdate 12 jaar           

Meer weten over de ontwikkeling van je kind

Met de gratis GroeiGids-app volg je de ontwikkeling van je kind vanaf de zwangerschap tot je kind 18 is. Voor iedere fase krijg je nuttige weetjes en tips.

Heb je eerder vragen of zorgen, bijvoorbeeld over voeding, groei, slapen of huilen? Je bent van harte welkom op het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Heb je andere vragen, bel ons op 088 0031 414, we zijn er van maandag tot en met vrijdag van 8:30-17:00.

Je kunt ook telefonisch advies aanvragen van een jeugdverpleegkundige. Stuur ons een appje dat je graag telefonisch advies wil van een jeugdverpleegkundige en beschrijf je vraag. Meer gegevens zijn niet nodig. Wij nemen contact met je op van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.

  • Geen onderzoek en toch vragen. Kan ik een afspraak maken?

    Ook zonder een uitnodiging kunnen jij of je kind een afspraak maken met iemand van het team Jeugdgezondheidszorg om zorgen of twijfels te bespreken.

     

  • Hoeveel slaapt een baby/peuter van 1 week tot 2 jaar?

    Slaap bij 0 tot 8 weken

    In de eerste weken slaapt je baby veel. Ongeveer 9 tot 20 uur per 24 uur. Het kan erg verschillen per baby. De slaap is verdeeld over de dag en de nacht. Een baby slaapt niet lang achter elkaar. Je baby wordt vaak kort wakker om te voeden. Om even aandacht te krijgen. Ook huilt je baby veel. Na een half uur to t 1 uur wakker zijn wordt je baby weer moe.

    Slaap bij 2 tot 3 maanden

    Je baby slaapt 9 tot 18 uur per 24 uur en wordt vaak kort wakker. Het slapen van je baby krijgt nu een patroon. Je baby kan iets langer slapen in de avond en nacht. En is overdag na het slapen iets minder snel moe. Je baby is moe na ongeveer 1 uur en een kwartier wakker zijn.

    Slaap bij 3 tot 6 maanden

    Je baby slaapt 9 tot 17,5 uur per 24 uur. Je baby is overdag moe na 1 tot 2,5 uur wakker zijn.

    Slaap bij 6 maanden

    De meeste baby's kunnen nu 5 uur achter elkaar slapen zonder wakker te worden. Dat heet doorslapen. Sommige baby's slapen pas 5 uur of langer als ze 1 jaar oud zijn. Je baby slaapt overdag ongeveer 1 tot 4 keer.

    Slaap bij 1 jaar

    De meeste baby's slapen nu 8 of 9 uur achter elkaar zonder wakker te worden. Je baby slaapt 13 tot 16 uur per 24 uur. Je baby slaapt overdag ongeveer 1 tot 2 keer.

    Slaap bij 2 jaar

    Je kind slaapt 10 tot 14 uur per 24 uur. Je kind slaapt overdag ongeveer 1 tot 2 keer. Sommige kinderen hebben nu overdag geen slaap meer nodig. Sommige kinderen doen tot de leeftijd van 6 jaar nog 1 slaapje overdag. Kijk wat jouw kind nodig heeft.

  • Voeden, spelen en slapen bij baby's vanaf 4 weken. In welke volgorde doe je dat?

    1. Voeden

    Je geeft je baby voeding na het wakker worden. Je baby heeft dan energie om goed te drinken. Als hij goed gedronken heeft, heeft hij tijdens het slapen minder snel honger. En kan hij wat langer slapen.

    2. Aandacht op schoot

    Als hij genoeg gedronken heeft, is hij even wakker. Je kunt hem op schoot nemen en knuffelen. Of je laat hem even alleen spelen, bijvoorbeeld in de box.

    3. De baby laat zien dat hij slaap heeft

    Wanneer je baby moe wordt laat hij zien dat hij slaap heeft. Wil je weten hoe je dit kunt zien? Klik dan hier.

    4. Naar bed, zelf in slaap vallen

    Als je baby moe is, leg je hem wakker in bed. Zo leert hij zelf in slaap vallen. Bij het in bed leggen kan het helpen om de baby eerst op de zij te leggen en meteen daarna op zijn rug te rollen. Dan schrikt de baby minder van het in bed leggen. Zorg ervoor dat de baby altijd op de rug in bed ligt om te slapen.

    5. Slapen

    De baby slaapt.

    6. Baby laat zien dat hij honger heeft

    Je kunt het zien als je baby honger krijgt. Dit kun je soms al zien in zijn slaap. Het kan ook dat je baby wakker wordt van de honger. Weten hoe je kunt zien of je baby honger heeft? Je geeft hem dan voeding. En dan begint het weer bij 1: voeden.

  • Hoe organiseer ik rust, regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie?

    Wat is rust, regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie?

    Rust staat voor een gezonde afwisseling van slapen en waken. Regelmaat is dezelfde opeenvolging van gebeurtenissen in een vaste volgorde. Ook herhaling is belangrijk. Daarmee bedoelen we dezelfde activiteit doe je op dezelfde plek, zoals spelen in de box en slapen in bed. Regelmaat en herhaling geven voorspelbaarheid. Jouw kind snapt wat je straks gaat doen. En dat geeft een veilig gevoel. Prikkelreductie betekent zorgen dat je jouw baby niet teveel indrukken geeft.

    Hoe doe je dat?

    ✔ Rust, prikkelreductie

    Zorg overdag voor rust door je baby structuur te bieden. Voorkom te veel prikkels.

    Wat zijn prikkels?

    Prikkels zijn indrukken door drukte in huis, zoals andere kinderen die rondom het slapen veel lawaai maken, de radio of de televisie. Hoe minder spanning en opwinding voor het slapen, hoe makkelijker een kind in slaap valt. Zo vind je het misschien leuk om nog even een kiekeboe spelletje te doen vlak voor het slapen. Het kan je baby vrolijk maken, maar het kan ook voor extra prikkels zorgen, waardoor je baby lastiger in slaap valt. Gebruik je soms een telefoon of tablet om je baby rustig te maken? Daarvan kan je baby slechter gaan slapen. Doe dit zo min mogelijk en zeker niet rond het avondeten of bedtijd. Ook een vaste slaapplek geeft rust.

    Wat kun je doen?

    Ruim het huis op en voorkom te harde geluiden van bijvoorbeeld tv, computer, broertjes of zusjes. Je geeft ook rust door zelf rustig te zijn en lief tegen je kind te praten of te zingen.

    ✔ Regelmaat, voorspelbaarheid

    Baby’s houden van herhaling. Een baby ervaart elke dag weer iets nieuws wat hij hoort, ruikt ziet en voelt. Het is dan fijn als er ook dingen zijn die iedere dag hetzelfde gaan, bijvoorbeeld dezelfde gebeurtenis op dezelfde plek. Dit geeft voorspelbaarheid.

    Wat kun je doen?

    Volg een vast patroon (ritueel) bij het naar bed gaan. Doe ook alles in een vaste volgorde als je baby wakker wordt: eerst een schone luier, dan voeden, dan knuffelen of spelen in de box en weer naar bed als hij moe wordt. Als je ergens anders bent, probeer dan zoveel mogelijk hetzelfde patroon te volgen. Vertel anderen ook over deze gewoonten, bijvoorbeeld wanneer je baby bij familie slaapt. Het is voor je kind ook fijn als jij vertelt wat jullie gaan doen.

  • Mijn kind is heel angstig. Wat kan ik doen?

    Stel je kind gerust. Troost hem of haar. Als jouw kind wat ouder is: praat samen over waarvan het schrok. Angst hoort bij de normale ontwikkeling. Het is een basisemotie en dus niet perse een psychisch probleem. Angst is normaal in stressvolle situaties en kan zelfs nuttig zijn om te waarschuwen bij gevaar.

    Veel voorkomende angsten bij kinderen op verschillende leeftijden

    Voorbeelden van angsten die horen bij de ontwikkelingsfase van het kind zijn:

    • 0-12 maanden:
      Verlies van steun of fysiek contact met verzorgers (scheidingsangst), harde geluiden, plotselinge toenadering, vreemde voorwerpen.
    • 1-4 jaar:
      Scheiding, hoogte/diepte, onweer, vuur, water, donker, nachtmerries, dieren, zien van bloed.
    • 4+ jaar:
      Angst voor een mogelijke overstroming, echtscheiding, natuurrampen, het krijgen van een ziekte, falen of de mening van de groep.

    Waar moet je op letten als ouder?

    Angst wordt een probleem als het ook voorkomt buiten stressvolle situaties. Zoals op momenten die we hierboven beschrijven. Maar ook wanneer angst jouw kind beperkingen geeft in het dagelijks leven. Twijfel je of de angst van jouw kind bij de normale ontwikkeling hoort? Maak dan een afspraak met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts op het consultatiebureau.