Infectieziekten op scholen en kinderdagverblijven
- Algemeen basisonderwijs (leeftijdsgroep 4-12 jaar); jonge kinderen vormen een risicogroep voor infectieziekten.
- Speciaal onderwijs (leeftijdsgroep 4-21 jaar); het gaat hier om leerlingen met leer- en opvoedingsproblemen. Deze leerlingen kunnen een afwijkend (hygiëne)gedrag vertonen en vormen een risicogroep voor infectieziekten.
- Diarree: melden indien meer dan een derde deel van de groep in één week klachten heeft
- Geelzucht: melden bij één geval
- Huiduitslag (vlekjes): melden bij twee of meer gevallen binnen twee weken in dezelfde groep
- Schurft: melden bij een of meer gevallen in dezelfde groep
- Andere ernstige aandoeningen van vermoedelijk infectieuze aard: denk hierbij aan meerdere gevallen van bijvoorbeeld longontsteking of hersenvliesontsteking in korte tijd.
In de KIDDI app kun je eenvoudig informatie vinden over infectieziekten, wat te moeten doen, wanneer te melden en hygiënerichtlijnen. Beschikbaar voor IOS en Android.
Digitaal melden
Deurbriefjes
Als professional word je regelmatig geconfronteerd met kinderen met een infectieziekte. Dit levert vaak vragen op zoals; ‘Mag het kind naar het kinderdagverblijf komen’ of ‘ Welke maatregelen kunnen ouders nemen?’ De GGD heeft deurbriefjes ontwikkeld om ouders te informeren over de meest voorkomende infectieziekten in de kinderopvang en op scholen. Deze kun je op de deur hangen wanneer een infectieziekte heerst.
Ga je het deurbriefje gebruiken? Neem dan eerst telefonisch contact op met GGD Brabant-Zuidoost. Dit in verband met de meldingsplicht infectieziekten. Daarnaast adviseren en ondersteunen wij graag bij al je vragen over infectieziekten.