Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalKansrijke Start Zuidoost-Brabant
Publicatiedatum: 17-03-2022 om 12:22 uur
Laatste update: 30-11-2023 om 11:53 uur

Kansrijke Start in Zuidoost-Brabant

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 levensdagen zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd.

In Nederland heeft rond 16% van de kinderen een valse start bij de geboorte. Daardoor krijgen zij later vaker fysieke en psychische problemen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht. Ook komen ze veel vaker in aanraking met jeugdhulp.

De eerste 1000 dagen zijn cruciaal

Een kansrijke start voor zo veel mogelijk kinderen gaat ons allemaal aan: de kinderen zelf, hun ouders, zorgprofessionals, de overheid, de samenleving. Daarom is het actieprogramma Kansrijke Start in het leven geroepen. Het betrekken van de doelgroep en het versterken van de samenwerking tussen het sociaal en medisch domein zijn de hoofdthema’s. Andere thema’s zijn afhankelijk van lokale behoeftes.

Wat is Kansrijke Start?

Kansrijke Start is een landelijke project met coalities in een groeiend aantal gemeenten. Een coalitie bestaat uit professionals uit het medisch en sociaal domein die werken aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. Dat doen zij samen met de doelgroep zelf (aanstaande ouders met een kinderwens, zwangeren, ouders van jonge kinderen tot 2 jaar).

Wat doet de GGD?

De GGD draagt actief bij aan de coalities van Kansrijke Start. Bij de gemeenten Eindhoven, Best/Oirschot en Helmond heeft de GGD de rol van projectleider. In Valkenswaard en de Kempen maken we onderdeel uit van de projectgroep. Daarnaast nemen professionals van de jeugdgezondheidszorg deel aan de coalities in de gemeente waar zij werkzaam zijn.

Contact met de coalities Kansrijke Start?

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact op met de betrokken GGD- adviseurs.

Meer informatie