Laatste update: 19-05-2022 om 15:43 uur
PrEP
In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen besmet met hiv (humaan immunodeficientievirus). Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen jaren minder geworden. Dat komt door het gebruik van condooms, regelmatig testen en vroege behandeling. Toch komen er jaarlijks ongeveer 800 nieuwe infecties bij. Het middel PrEP (Pre-expositie profylaxe) kan helpen dit aantal verder omlaag te brengen.
PrEP-kuur
PrEP wordt geslikt vóórdat iemand seksueel contact heeft met iemand die mogelijk een hiv-infectie heeft. PrEP-pillen bestaan uit de hiv-virusremmers emtricitabine en tenofovir en zijn bedoeld om hiv-infectie te voorkomen.
PrEP-pilot
Sinds 1 september 2019 is een landelijke PrEP-regeling gestart. Daarmee kan de GGD PrEP-zorg leveren aan een beperkte groep mensen met een verhoogd risico op hiv. We zijn daarbij gebonden aan de eisen van het Ministerie van VWS. De hoeveelheid plaatsen is beperkt en wij kunnen dus niet alle geïnteresseerden PrEP aanbieden.
Geen plaats voor PrEP
Op dit moment hebben we geen beschikbare plaatsen voor PrEP.
Je kunt voor PrEP- zorg terecht bij particuliere instellingen zoals:
- de one day clinic
- de stadskliniek
- www.prep-direct.nl
- Neem contact op met je eigen huisarts
- Als jouw eigen huisarts geen PrEP voorschrijft, zijn er een aantal huisartsen in Nederland die dit wel doen. Bekijk het overzicht op de website prepnu.nl.
Wil je op de reservelijst voor PrEP?
Soms verlaten mensen het programma. De kans is erg klein dat je snel aan de beurt komt.
Wil je toch op de reservelijst? Stuur ons dan een mail naar: prep@ggdbzo.nl
Heb je andere vragen over PrEP?
Mail gerust naar: prep@ggdbzo.nl