Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 02-06-2021 om 11:46 uur
Laatste update: 12-03-2024 om 12:17 uur

PrEP

In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen besmet met hiv (humaan immunodeficientievirus). Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen jaren minder geworden. Dat komt door het gebruik van condooms, regelmatig testen en vroege behandeling. Toch komen er jaarlijks ongeveer 800 nieuwe infecties bij. Het middel PrEP (Pre-expositie profylaxe) kan helpen dit aantal verder omlaag te brengen.

PrEP-medicatie

PrEP wordt geslikt vóórdat iemand seksueel contact heeft met iemand die mogelijk een hiv-infectie heeft. PrEP-pillen bestaan uit de hiv-virusremmers emtricitabine en tenofovir en zijn bedoeld om hiv-infectie te voorkomen.

Deelname PrEP- programma GGD Brabant-Zuidoost

Reservelijst

Helaas is het maximale aantal deelnemers in het PrEP-programma van GGD Brabant-Zuidoost bereikt en zijn alle plaatsen bezet.
Je kunt je aanmelden voor de reservelijst. We noteren dan je gegevens voor wanneer er een plek vrij komt binnen ons PrEP-programma.

Let op: als je op de reservelijst staat betekent dit niet altijd dat je (snel) bij de GGD aan de beurt komt. Het geld dat de GGD krijgt om PrEP-zorg te verlenen is niet voldoende voor iedereen die PrEP wil.

PrEP door een andere zorgverlener

Gelukkig zijn er steeds meer huisartsen en andere aanbieders die ook PrEP-zorg leveren. Deze zorgverleners hebben vaak een minder lange wachttijd.

  • PrEP via de huisarts: Vraag je eigen huisarts naar PrEP
  • PrEP via een andere (online) huisarts: Niet alle huisartsen geven een recept of zorg voor PrEP. Kan of wil je huisarts je niet helpen? Vraag dan of die een verwijzing (via Zorgdomein) naar een andere huisarts kan geven. Daarmee kan je naar een andere huisarts die jou wel kan helpen. Ook kan je PrEP-zorg krijgen via een online huisarts. Je eigen huisarts verwijst je daar naar door. Je komt alleen voor PrEP, controles en soa-testen bij deze huisarts. Verder blijf je bij je eigen huisarts ingeschreven. Je kunt hiervoor terecht bij bijvoorbeeld www.prepzorg.nl en www.soapoli-online.nl/prep
  • PrEP via andere aanbieders: Wil je liever niet naar je huisarts? Je kan ook PrEP krijgen via andere aanbieders. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig. Dit kan daarom helemaal anoniem. Je kunt hiervoor terecht bij bijvoorbeeld one day clinic en prep-direct.nl. Ga in gesprek met de zorgverlener over welke testen nodig zijn voor jou.
PrEP zorg bij de GGD gaat veranderen

Op 1 september 2019 is PrEP-zorg via de GGD als vijfjarige pilot gestart. Deze landelijke pilot stopt per 1 augustus 2024. De PrEP-zorg bij de GGD gaat door na 1 augustus, maar er gaan een paar dingen veranderen.

  • Wanneer je PrEP gaat gebruiken via de GGD en dit lukt goed, kan het zijn dat we met je bespreken of je huisarts of een andere zorgverlener de zorg kan overnemen. Zo geven we meer mensen de kans om PrEP te gaan gebruiken.
  • PrEP-pillen zijn straks niet meer goedkoper bij de GGD dan op andere plaatsen. Mensen in het programma kopen nu PrEP-pillen bij de GGD voor €7,50 per doosje van 30 stuks. Na 1 augustus geeft de GGD een recept voor de PrEP-pillen mee. Met dat recept kun je naar de apotheek gaan om de medicatie op te halen. Je betaalt de pillen zelf. De kosten voor 30 PrEP-pillen liggen niet vast en verschillen sterk per apotheek, variërend tussen de €12,50 en €62. Kijk op www.prepnu.nl/prijs voor meer informatie over de huidige kosten per apotheek.
  • Eerder kwam je bij de GGD iedere 3 maanden op controle voor je PrEP. Nu besluit je samen met de professional hoe vaak je gecontroleerd wordt. Dat is standaard 2 keer per jaar, indien noodzakelijk vaker.
Aanmelden

Wil je toch op de reservelijst? Stuur ons dan een mail naar prep@ggdbzo.nl om je aan te melden. Wanneer je een medische indicatie hebt plaatsen wij je op de reservelijst.

    Heb je andere vragen over PrEP?

    Mail gerust naar: prep@ggdbzo.nl