Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersTuberculoseWat is tuberculose?
Publicatiedatum: 03-06-2021 om 09:05 uur
Laatste update: 10-07-2023 om 7:52 uur

Wat is tuberculose?

Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis. Deze bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen. Een kwart van de wereldbevolking is geïnfecteerd met tbc, maar gelukkig wordt niet iedereen ziek. In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 800 personen de ziekte tuberculose (tbc) vastgesteld. Dit kan longtuberculose zijn of tuberculose op een andere plaats in het lichaam. 

Voor meer informatie over tuberculose zijn wij bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 13:30- 16:30.

Longtuberculose

De tbc-bacterie wordt door hoesten en niezen overgedragen en kan zich in alle organen nestelen en daar ziekte veroorzaken. Meestal zijn dat de longen. De meest voorkomende vorm van tbc is daarom ook longtuberculose. Patiënten met een besmettelijke vorm van longtuberculose dragen de ziekte door de lucht over op andere personen. Tien procent van de mensen die in contact zijn geweest met een persoon die tuberculose heeft, krijgt zelf ook de ziekte tbc. 

Slapende vorm

De meeste mensen die deze bacterie in hun lichaam hebben, merken daar niets van. De tbc-bacterie kan namelijk jarenlang in een latente (slapende) vorm in het lichaam overleven en weer actief worden als de afweer van de geïnfecteerde persoon afneemt. Bijvoorbeeld door ziekte of ondervoeding. Personen met een latente infectie kunnen de ziekte niet verspreiden.  

Behandeling tuberculose

Tuberculose is meestal goed te behandelen. De behandeling duurt minimaal zes maanden en bestaat uit een combinatie van verschillende soorten antibiotica. Zonder behandeling overlijdt het merendeel van de tbc-patiënten. Vroege opsporing van de ziekte voorkomt dat meer mensen tuberculose krijgen.  

Rol van de GGD

De GGD houdt zich bezig met het voorkómen, bestrijden, opsporen en behandelen van tuberculose. De tuberculosebestrijding is een belangrijke en wettelijke taak van de GGD. Wanneer door een arts tuberculose is vastgesteld, moet de arts dit zo snel mogelijk melden bij de GGD. 

Verpleegkundigen van de GGD begeleiden tuberculosepatiënten en de mensen die besmet zijn met de tuberculosebacterie. Ook wanneer ze onder behandeling zijn van een longarts of specialist. Onze verpleegkundigen geven uitleg over het juiste gebruik van de medicijnen en helpen bij het omgaan met de ziekte.  

Meer informatie over tuberculose

Bekijk de websites

    Heb je vragen over tuberculose?

    Neem gerust contact met ons op.